A legnagyobb tévhitek a fogamzásgátlásról

A fogamzással kapcsolatban rengeteg téves információ kering. Jobb az óvatosság! Vegyük őket górcső alá.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 07. 17. 10:25
null
A kép illusztráció. Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jónéhány hiedelem terjed szájról szájra a fogamzásról és a fogamzásgátlásról. Jobb az óvatosság! Vegyük őket górcső alá – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

„AZ ELSŐ SZERETKEZÉS ALKALMÁVAL NEM ESHETEK TEHERBE”

A teherbeesés teljesen független attól, hogy hányadik alkalommal él szexuális életet. Ha a hímivarsejt „találkozik” a petesejttel, már első alkalommal létrejöhet a terhesség.

„A MENSTRUÁCIÓ ALATT NEM ESHETEK TEHERBE”

Az esély valóban kicsi, ez azonban nem biztonságos fogamzásgátló módszer. Arról nem beszélve, hogy ilyenkor a fertőzések veszélye megnő, hiszen a méhszáj nyitva van és szabad az út a baktériumok előtt is.

„CSAK A CIKLUS FÉLIDEJÉBEN VAGYOK FOGAMZÓKÉPES”

Elméletileg a nők nagyobb valószínűséggel esnek teherbe a peteérés és a tüszőrepedés körüli időszakban. Hogy ki mikor fogamzóképes, a méhnyak vizsgálatával vagy naptármódszerrel lehet meghatározni. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a ciklusok változóak lehetnek: a hormonok egyensúlyát a stressz, gyógyszerek, betegségek felboríthatják.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

„MÁR AZ ELSŐ FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA VÉDELMET JELENT”

Az orvosok nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy ez nem igaz. Akár egy teljes menstruációs ciklus is szükséges lehet a védettség kialakulásához. Az első hónapban ezért célszerű más, kiegészítő védekezést (pl. óvszert) alkalmazni.

„CSAK AKKOR LESZEK TERHES, HA ORGAZMUSOM VOLT”

Ha ez így lenne, sokkal kevesebb ember élne a Földön. Az orgazmusnak semmi köze ahhoz, hogy létrejön-e a megtermékenyülés. Az azonban tény, hogy az orgazmussal járó méhösszehúzódások segíthetik a megtermékenyülést.

„BIZONYOS POZÍCIÓK MEGVÉDENEK A TEHERBEESÉSTŐL”

A pozitúráknak semmi közük a megtermékenyüléshez: a hímivarsejtek akkor is célba érnek, ha a páros hölgy tagja van felül vagy állva szeretkezik a pár.

„AZ ÓVSZER BIZTONSÁGOS”

Igen, ha megfelelő módon használják. Sokan azonban elfelejtik, hogy a spermiumok már az ejakulációt megelőzően is bejuthatnak a hüvelybe.

„A SZEX UTÁNI ZUHANYOZÁS MEGAKADÁLYOZZA A TEHERBEESÉST”

A szex utáni zuhany pusztán a higiénia szempontjából fontos. Szerencsétlen esetben a vízsugár még segítheti is a spermiumok eljutását a petesejthez.

„SZOPTATÁS ALATT NEM ESHETEK TEHERBE”

A szoptatás nem garancia a védettségre. Ha a menstruáció nem is jelentkezik, peteérés lehetséges.

A fogamzásgátlásról szóló tévhiteket felvonultató eredeti cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.