Elárverezik a Beatles történelmi fellépéséről származó szobrot

Akár a húszezer fontos (8,2 millió forint) leütési árat is elérheti egy augusztus végi aukción az az Aphrodité-szobor, amely a Beatles csaknem fél évszázaddal ezelőtti történelmi fellépésének egyik díszlete volt.

Forrás: MTI2021. 08. 18. 8:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerelem és szépség görög istennőjét ábrázoló, 1,5 méter magas üveggyapot szobrot világszerte csaknem 700 millió televíziónéző láthatta, amikor a gombafejűek 1967-ben részt vettek a világ első, műholdakkal közvetített televízióműsorában, az Our Worldben – olvasható a BBC hírportálján.
 

A Beatles Nagy-Britannia képviseletében tűnt fel a műsorban, és a John Lennon által mindössze néhány nappal korábban írt All You Need Is Love című számot adta elő. A szobrot, amely cementszerű borításával olyan, mintha kőből lenne, augusztus 28-án árverezik el Liverpoolban, és a várakozások szerint akár 15-20 ezer fontot is megérhet egy licitálónak.
 

Az 1967. június 25-i Our Worldben 19 ország művészei vettek részt, a műsort 25 országban sugározták. A Beatles előadását, amelynek a londoni Abbey Road Studios adott otthont, a BBC közvetítette. A díszletet léggömbök, virágok és szerpentinszalagok alkották, míg Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr bárszékeken ülve zenélt. Az Aphrodité-szobor, amelyről úgy vélik, hogy egy díszleteket árusító boltból származott, Lennon mögött volt a felvételen.
 

A közönség soraiban Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Keith Moon, Marianne Faithfull és Graham Nash foglalt helyet.
 

Geoff Emerick hangmérnök, aki két Grammy-díjat is bezsebelt a Beatlesszel való közös munkájáért, a fellépést követően hazavitte a szobrot, amely hornsey-i kertjének éke volt a következő 45 évben. A szobor később raktárba került, amikor Emerick az Egyesült Államokba költözött, ahol aztán 2018-ban, 72 évesen meghalt.
 

Emerick hagyatékából több más értékes tárgyat is árvereznek Liverpoolban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.