Újabb hat tonna hulladéktól tisztult meg a Felső-Tisza

Újabb hat tonna hulladéktól mentesítették a IX. Felső-Tiszai PET Kupa résztvevői a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény–Gergelyiugornya közötti hatvan folyamkilométeres szakaszát –közölte a szervező Természetfilm.hu Egyesület hétfőn az MTI-vel.

Forrás: MTI2021. 08. 09. 16:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A verseny résztvevői mintegy másfél tonna hulladékot bányásztak ki a vásárosnamény-gergelyiugornyai befutó előtt elterülő Jánd-szigeten, amely évről évre biztos lelőhelye az uszadékfák között feltornyosuló hulladéknak. Az egyhetes felső-tiszai versenyen összességében hat tonna hulladékot gyűjtött össze a csaknem háromszáz résztvevő.
A szervezők kiemelték:

látszik az évek óta tartó munka eredménye, hiszen a rendszeres takarításoknak köszönhetően az ártérben kevesebb az erősen szennyezett hulladékgócpont.

Hozzátették, hogy legfrissebb tapasztalataik alapján az egyre gyakoribb erős áradások képesek jelentősen újrarendezni a folyóparton kialakuló hulladékhelyzetet. A folyó Vásárosnamény alatti szakaszára kevesebb hulladék úszik le a Felső-Tisza-vidéki hulladékmentesítő gépláncnak köszönhetően.

A szervezők folyamatosan végeznek hulladéktérképezést,

így a TrashOut nemzetközi applikációval és a magyar fejlesztésű tisztatiszaterkep.hu online felületen nyomon követhető a hazai hulladékhelyzet. A versenyhez Tiszabecsnél csatlakozott a PET kupa Tisza expedíciója, amely július második felében a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indulhatott el.
A felső-tiszai verseny végeztével az expedíció a felfedezőutat egészen a Duna torkolatig folytatja. A másfél hónapig tartó túra alatt a szakemberek az ukrán, román és a szerb Tisza-szakaszok szennyezettségéről is pontosabb képet kapnak. Az érdeklődők online követhetik nyomon az expedíciós kalandokat, egyes kiemelt helyszíneken pedig a PET Kupa Műanyag Műhelye hulladék-újrahasznosító programokkal várja az érdeklődőket.
A IX. Felső-Tiszai PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósult meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.