Az egészséges nasi - a cékla a diétázók őszi kedvence

Rozmaringgal fűszerezett nasi, amit képtelenség abbahagyni. Egészséges, egyszerűen elkészíthető, zamatos és ropogós őszi finomság. Kellemes az íze, és megsütve is finom ropogós.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 09. 23. 9:26
null
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csodagumóban számos vitamin (A, B, C és folsav), illetve ásványi anyag (foszfor, kén, kálium, nátrium és magnézium) található. Ennek köszönhetően a cékla gyógyhatása igen szerteágazó. Bevethetjük influenza, nátha, gyomorpanaszok, visszér, magas vérnyomás, daganatos betegségek, emésztési problémák, menstruációs zavarok, vérszegénység, de még depresszió esetén is - derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.

Kismamáknak kötelező!

A várandósság ideje alatt fontos, hogy a kismama szervezete megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosítson fejlődő magzata számára. A cékla fogyasztása egyrészt jelentős folsav, másrészt magas vastartalma miatt ajánlott. A cékla az egyik legjobb vérképző növény, a benne rejlő folsavnak pedig a terhesség első hónapjaiban van jelentős szerepe: több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázatát csökkenti.

Fotó: Pixabay

CÉKLA-CHIPS

Előkészítése 10 perc, sütési ideje 20 perc.

Hozzávalók:

(3-4 személy részére)

  • 3 közepesnél nagyobb cékla (megmosva, meghámozva)
  • olívaolaj
  • tengeri só
  • fekete bors
  • 2-3 friss rozmaring ágacska (a lehúzott levélkék durván összevágva)

Elkészítés:

1. Melegítsük fel a sütőt 190 Celsius fokra, és helyezzük a tepsitartó rácsot a sütőben középre.

2. Vékonyan szeljük fel a céklákat mandolin zöldségszeletelővel vagy egy éles késsel. Lehetőség szerint egyenlően és vékonyra vágjuk, hogy sütés után ropogóssá váljon. Az a jó vastagság, ha szeletelésnél bepördül a széle.

3. Osszuk el egyenletesen két tepsiben, és vékonyan kenjük meg olívaolajjal. Szórjuk meg egy csipet tengeri sóval és rozmaringgal. Rendezzük el a szeleteket egy rétegben úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.

4. Süssük a sütőben 15-20 percig, vagy amíg kicsit megbarnul és ropogós nem lesz. Nagyon figyeljük, mert könnyen megég.

5. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, és már kész is.

További tippekért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.