A csodagumóban számos vitamin (A, B, C és folsav), illetve ásványi anyag (foszfor, kén, kálium, nátrium és magnézium) található. Ennek köszönhetően a cékla gyógyhatása igen szerteágazó. Bevethetjük influenza, nátha, gyomorpanaszok, visszér, magas vérnyomás, daganatos betegségek, emésztési problémák, menstruációs zavarok, vérszegénység, de még depresszió esetén is - derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.
Kismamáknak kötelező!
A várandósság ideje alatt fontos, hogy a kismama szervezete megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosítson fejlődő magzata számára. A cékla fogyasztása egyrészt jelentős folsav, másrészt magas vastartalma miatt ajánlott. A cékla az egyik legjobb vérképző növény, a benne rejlő folsavnak pedig a terhesség első hónapjaiban van jelentős szerepe: több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázatát csökkenti.
CÉKLA-CHIPS
Előkészítése 10 perc, sütési ideje 20 perc.
Hozzávalók:
(3-4 személy részére)
- 3 közepesnél nagyobb cékla (megmosva, meghámozva)
- olívaolaj
- tengeri só
- fekete bors
- 2-3 friss rozmaring ágacska (a lehúzott levélkék durván összevágva)
Elkészítés:
1. Melegítsük fel a sütőt 190 Celsius fokra, és helyezzük a tepsitartó rácsot a sütőben középre.
2. Vékonyan szeljük fel a céklákat mandolin zöldségszeletelővel vagy egy éles késsel. Lehetőség szerint egyenlően és vékonyra vágjuk, hogy sütés után ropogóssá váljon. Az a jó vastagság, ha szeletelésnél bepördül a széle.
3. Osszuk el egyenletesen két tepsiben, és vékonyan kenjük meg olívaolajjal. Szórjuk meg egy csipet tengeri sóval és rozmaringgal. Rendezzük el a szeleteket egy rétegben úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
4. Süssük a sütőben 15-20 percig, vagy amíg kicsit megbarnul és ropogós nem lesz. Nagyon figyeljük, mert könnyen megég.
5. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, és már kész is.
További tippekért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!