Az empátiát a családból hozzuk

A meghitt és biztonságos családi környezetben élő tizenévesek nagyobb empátiát mutatnak társaik felé. A szoros családi kötelék erőt jelenthet nemcsak a szülők és gyermekeik számára, hanem a gyermekek barátainak is – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 09. 29. 10:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztonságosabb családi kapcsolatokkal rendelkező tizenévesek később több empátiát mutatnak barátaik felé. Az ilyen háttérrel rendelkező tínédzserek jobban megértik társaik nézőpontját és érzelmeit, előbb segítenek, ha azoknak problémáik akadnak. Sőt a barátok szívesen keresik meg ezeket a gyerekeket, amikor segítségre van szükségük nehéz időkben a Society for Research in Child Development oldalán megjelent tanulmány szerint.

Egészséges közeg

A Virginiai Egyetem kutatói 184 serdülőből álló csoportot (86 fiú és 98 lány) vizsgáltak az iskolák végzősei közül. A 14–18 év közötti tizenévesek, bármilyen családi háttérrel is rendelkeztek, egyértelműen a támogató szülői kapcsolatot nevezték meg egészségesként, biztonságosként. Ezek a családi kötődések érzelmileg kiegyensúlyozott, koherens módon tükrözik az egészséges, toleranciát, elfogadást, segítséget nyújtó kapcsolatokat.

A kutatás szerint azok a gyerekek, akik 14 éves korukban ilyen családi mintát kaptak, nagyobb empátiás támogatást nyújtottak barátaiknak 16, 17 és 18 éves korukban, és folyamatosan képesek voltak ezt a támogatást nyújtani felnőttkorban is.

Jessica Stern professzor, a kutatás egyik vezetője szerint viszont

azok a tizenévesek, akik nem ilyen meghitt, egészséges közegben cseperednek fel, alacsonyabb empátiás támogatást mutattak a barátoknak a korai serdülőkorban, és csak később alakították ki ezt a képességet.

Ezt a gyerekek maguk felismerték, sok esetben azoknak a barátoknak a segítségét, tanácsait vagy támogatását kérték, akik biztonságos családi háttérrel bírtak.

Érzelmi befektetés

A tanulmány Child Development folyóiratban idén iskolakezdés előtt megjelent összegzése alapján kimondható, hogy

a tizenéveseknek nagyon fontos családi kapcsolataik minősége.

A szakértők szerint a társakkal való pozitív interakció kialakítása szempontjából a felnőttlét előszobája az empátiabefektetés legfontosabb időszaka. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pixabay

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.