időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Mit kell tennie, hogy ne vegyék el a munkáját a robotok?

Forrás: THAT'S LIFE
2021.09.27. 10:20
Mit kell tennie, hogy ne vegyék el a munkáját a robotok?

Elsősorban nem a végzettségtől vagy a foglalkozástól, sokkal inkább a személyiségtípustól függ, hogy kit mennyire fenyeget a robotizáció. Egy új személyiségtípus-teszt alapján mindenki könnyen kiderítheti, hogy a következő évtizedben új állás után kell-e néznie – olvasható a That's life cikkében.

Sokszor beharangozták, újabban pedig már az évtized végére teszik annak időpontját, amikorra több foglalkozásban is robotok válthatják ki az emberi munkaerőt. Ebből a szempontból hallani a könnyen automatizálható munkakörök veszélyeztetettségéről: sofőrökről, egészségügyi pozíciókban dolgozókról, vagy éppen az adminisztratív feladatokat végzőkről is.

Valójában azonban nem a foglalkozás szabja majd meg, hogy ki kerül utcára, illetve ki találja meg a számítását a robotok terjedésével 2031-ben is

– még ha nem is feltétlenül ugyanabban a munkakörben, amelyben ma tevékenykedik. A következő évtized kezdetére ugyanis számtalan olyan új állás jön létre, amiről ma még elképzelésünk sincs. Az évezredfordulón sem gondoltuk volna, hogy okostelefonokra gyártott fröccsöntött tokokból is látványos jövedelemre lehet szert tenni.

Egy új, szakértők által készített teszt megmutatja, hogy milyen a munkahelyi személyisége. Ez pedig az önismereten túl abban is segíthet, hogy felmérje, hogy a következő tíz évben mekkora veszélyt jelent munkájára a robotizáció terjedése.

A legkönnyebben az új felosztás szerint az újító és a felfedező személyiségtípusba tartozók vészelhetik át a robotmunka terjedését.

Ők folyamatosan járatlan utakat és megoldásokat keresnek, sőt, remekül alkalmazkodnak a változásokhoz is. Az átlagnál kevésbé kell aggódnia a megérzéseikre hallgató különcöknek is, akik a legharcosabb személyiségtípust képviselik.

A rendszerező és a logikus csoportba sorolhatók – más okokból, de – szintén megtalálhatják a számításukat az új világban. Ők lesznek elsősorban azok, akik a gépek tevékenységét irányítják és tervezik a jövőben. Hasonlóképp felelősségteljes állásra számíthat, az, akire leginkább a megbízhatóság jellemző, a konzekvens és kiszámítható munkaerőnek ugyanis bármilyen körülmények között hasznát veszik majd a munkáltatók, és persze a robotok is.

No, és aki csapatjátékos, vagy igazi csupaszív ember? Az előrejelzések szerint a robotizáció erősödésével párhuzamosan felértékelődik majd az emberi tulajdonságok szerepe, a korábbinál fontosabbá válnak a valódi kapcsolatok, a közösség.

Valójában tehát mindenki megtalálhatja a számítását, ha képes az új feladatokhoz alkalmazkodni.

Csak kinek könnyebben, kinek nehezebben megy majd. A felkészülésben pedig saját magunk megismerése lehet az egyik leghatékonyabb eszköz.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.