A robot tekintete hat az emberi agyra

Amióta ember formájú robotokat gyártunk, tudjuk, hogy a velük való szemkontaktus nyugtalanító élmény lehet. Olasz kutatók kiderítették, hogy ez több egyszerű érzésnél.

2021. 09. 19. 17:34
FILE PHOTO: The head of Ai-Da, a humanoid robot capable of drawing people from life using her bionic eyes and hand, is seen in the offices of robotics company Engineered Arts, in Falmouth
TECH-ROBOT/GAZE Fotó: MATTHEW STOCK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ötven éve, 1970-ben javasolta a japán Mori Maszahiro, hogy a rejtélyes völgy kifejezéssel illessük azt a hátborzongató, kellemetlen élményt, amelyet akkor érzünk, amikor szinte emberinek tűnő robotot figyelünk, amelynek azonban hiányzik az emberség néhány lényeges eleme. A genovai Istituto Italiano Di Tecnologia csapata a közelmúltban igazolta, hogy a robot tekintete olyan érzést válthat ki az agyunkban, mintha egy másik emberrel beszélnénk, és így lelassul a döntéshozatalunk.

– A tekintet rendkívül fontos eszköz, amelyet napi szinten alkalmazunk, amikor másokkal kommunikálunk – mondta a Reuters hírügynökségnek Agnieszka Wykowska professzor, a Science Robots című folyóiratban megjelent kutatás vezető szerzője. A kérdés az, hogy a robot tekintete hasonló mechanizmusokat idéz-e elő az emberi agyban, mint egy másik ember tekintete? A kérdés eldöntésére a csapat negyven önkéntest kért meg arra, hogy játsszanak videójátékot egy robottal. A játék lényege az volt, hogy a két egymással szemben robogó autót vezető játékos közül az nyer, amelyik később tér ki az ütközés elől. A fordulók között a játékosoknak a robotra kellett nézniük, ami vagy rájuk nézett, vagy elfordult. A kutatók a játék közben adatokat gyűjtöttek az emberek viselkedéséről és az agy elektromos aktivitásáról. 
 

Az eredmények azt mutatták, hogy az emberi agy emberi jelzésként dolgozza fel a robotpillantást, és ez hatással volt a játékban alkalmazott stratégiára. A robot rájuk irányuló tekintete késleltette az önkéntesek döntéseit, sokkal lassabban határoztak a játékban, mint szemkontaktus nélkül. Az eredmények arra utalnak, hogy nem mindegy, hol és milyen feladatra alkalmaznak humanoid robotokat a jövőben. Ha tudjuk, hogy a robotok mikor váltanak ki bennünk döntést késleltető reakciót, eldönthetjük, hogy az adott helyzetben ­előnyös-e a robotok használata vagy sem. A Robotika Nemzetközi Szövetség jelentése szerint a professzionális humanoid robotok értékesítése 2019-ben elérte a 11,2 milliárd dollárt – 32 százalékkal haladta meg az előző év forgalmát.

Borítókép: Reuters/Matthew Stock

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.