Az agyunk gyakorlatilag kitisztítja magát alvás közben

A Tsukuba Egyetem kutatóiból álló csapat szerint az alvás egy bizonyos fázisa, a gyors szemmozgásos alvás vagy más néven REM-fázis lehetőséget ad az agyunknak a „szükséges karbantartások elvégzésére”. Ez biztosítja azt, hogy a fennmaradó időben csúcskapacitással működjön – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 09. 02. 8:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cell Reports folyóiratban megjelent kutatás az agy véráramának korábbi méréseire épült az alvás és az ébrenlét különböző fázisaiban, amelyek ellentmondó eredményeket hoztak. A most publikált tanulmányban a tudósok egy technika segítségével közvetlenül megjelenítették, hogyan mozognak a vörösvértestek az alvó és ébren lévő egerek agykapillárisain, miközben a szakemberek mérték az agy aktivitását.

Festéket használtunk az agyi erek láthatóvá tételére fluoreszkáló fényben, a kétfoton mikroszkópia néven ismert technika segítségével– mondta a tanulmány vezető szerzője, Yu Hayashi professzor a ZME Science online tudományos portálnak. – Ily módon közvetlenül megfigyelhettük a vörösvértesteket a neocortex kapillárisaiban.

Hozzátette: meglepődtek az eredményen, ugyanis a REM-alvás során a vörösvértestek áramlottak az agyi kapillárisokon, de a kutatók nem találtak különbséget a nem REM-alvás és az ébrenlét között.

Ez szerintük azt mutathatja, hogy a REM-alvás egyedülálló állapot.

Annak érdekében, hogy segítsenek tisztázni a témával kapcsolatos korábbi megállapításokat, a szerzők az elektromos aktivitás mellett figyelemmel kísérték az agy áramlási sebességét az agy különböző területein. 

Ez utóbbit használták a különböző tudatállapotok megkülönböztetésére (nem REM-alvás, REM-alvás, teljes ébrenlét). 

A szakemberek végül arra jutottak, hogy a REM-alvásnak fontos szerepe van az agy működésében. Ilyenkor ugyanis az agyi kapillárisokban tapasztalt fokozott véráramlás elősegítheti a „hulladék" eltávolítását az agyszövetekből.

Az alvást nagyjából két-három éves korig az idegi átszervezésre használjuk, majd a funkció elmozdul a tisztítási és javítási feladatok felé – magyarázta Yu Hayashi. – A REM-alvás ciklusokban zajlik az éjszaka folyamán: a hét-nyolc órás alvás során az egészséges felnőtteknek általában négy REM-fázisuk van.

A tanulmány szerint a REM-alvásban az agyunk szinte olyan aktív, mint az ébrenléti állapotban, amit az emlékek megőrzéséhez hozzájáruló, fontos tényezőnek is tartanak.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.