Ritka elefántikrek születtek Srí Lanka legnagyobb elefántmenhelyén

A fogságban most született elefántok egészségesek, bár a szakértők szerint viszonylag kicsik.

Forrás: MTI2021. 09. 01. 8:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pinnavala elefántmenhely vezetője elmondta, hogy a Szurangi nevű 25 éves elefánt kedden adott életet a két hím elefántborjúnak.
 

Srí Lankán 1941-ben születtek legutóbb ikerelefántok fogságban. Az ország első ismert, vadon született elefántikreit tavaly észlelték a Minneriya természetvédelmi területen.
 

A fogságban most született elefántok egészségesek, bár a szakértők szerint viszonylag kicsik.
 

Szuranginak 2009-ben már született egy hím borja, mostani szülése a második. Az ikerborjak apja, a 17 éves Pandu, szintén a menhelyen él.
 

A Pinnavala elefántmenhelyet 1975-ben hozták létre, és ma már 81 elefántnak ad otthont. A menhelyet sok turista keresi fel, de a pandémia miatt jelenleg zárva tart.
 

A hivatalos adatok szerint Srí Lankán mintegy kétszáz elefánt él fogságban és 7500 példány vadon.
 

A vadon élő elefántok befogása illegális – halálbüntetés is járhat érte –, de ritkán indul eljárás, ezért aktivisták szerint az elmúlt 15 évben több mint negyven elefántborjút loptak el vadasparkokból.
 

Tehetős Srí Lanka-iak, köztük szerzetesek szívesen tartják házi kedvencként a szentként tisztelt elefántot, hogy fitogtassák gazdagságukat. Gyakori probléma az állatokkal való rossz bánásmód, noha a bántalmazást három évig terjedő börtönnel és elkobzással fenyegeti a törvény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.