A legjobb őszi sportok a szabadban

A nyárnak vége, ám ez korántsem jelenti azt, hogy az ősz beköszöntével már a lusta, téli estékre kellene készülnünk. Az időjárás a vénasszonyok nyarán is kedvez a sportolóknak: amíg tehetjük, mozogjunk a szabadban!

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 10. 07. 12:23
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diétaésfitnesz.hu cikkében olvashatunk pár mozgásformát, amelyekkel nem csak az alakunkat őrizhetjük meg, de az őszi rossz hangulatot is elkerülhetjük.

FUTÁS, TEREPFUTÁS

Univerzális sport, bárhol, bármikor, bárki végezheti. de valljuk be, nem a nyári hőségben a legkellemesebb koptatni a futócipőt. Ősszel azonban tökéletes futóidő csalogat ki a házból – egyedül az esőzések írhatják át a terveket. Ám az igazán elvetemülteknek nem árt meg egy kis nedvesség vagy sár. Szárazabb időben hagyja el az aszfaltot és fusson terepen. A hegyi szintkülönbségek garantáltan átmozgatják minden porcikáját, és egy percig sem kell attól tartania, hogy unni fogja az edzést. Ne öltözzön túl melegen: ha kilépve az ajtón fázik, ne szaladjon vissza még egy pulóverért, mozgás közben úgyis felmelegszik.

KERÉKPÁROZÁS

A futáshoz hasonlóan nem csak ősszel tekerhet, ám a kedvezőbb hőmérsékletben talán nagyobb kedvvel pattan két kerékre. biciklizni amúgy is jó móka, ráadásul nem terheli meg az ízületeket, futósérülések regenerációja idején is megfelelő választás. Szervezzen kisebb-nagyobb kerékpártúrákat a családjával, barátaival a környéken. de utazhatnak távolabb is, tekerjék körbe akár a Fertő vagy a Velencei-tavat: tökéletes hétvégi program.

TÚRÁZÁS

Kirándulni talán ősszel a legjobb: nem csak a levegő hűl kellemesre, de az őszi erdőben megtett kilométerek biztosan jó hatással lesznek a hangulatára is. Ma már ezernyi jelölt és gondosan karbantartott túraútvonal közül választhatunk, akadnak köztük hosszabbak és rövidebbek, kisebb-nagyobb szintkülönbséggel. Fedezze fel a lakóhelye környékén kialakított túraútvonalakat. Vegyen részt teljesítménytúrán: az ország bármely pontján talál majd olyat, amely megfelel az edzettségi szintjének.

Fotó: Pixabay

SÉTA

Talán nem tűnik megerőltetőnek, ám mégis a fogyni vágyók egyik legjobb választása. Ha nagyobb súlyfelesleget szeretne leadni, mindenképpen a sétát válassza, mielőtt rendszeresen futni kezd. Ha nincs sok ideje, sétáljon apróbb távokat: parkoljon a munkahelyétől kicsit messzebb, vagy hazafelé menet az utolsó pár buszmegállónyit már gyalog tegye meg.

ÚSZÁS

Ősszel a fedetlen medencékből lassan visszakényszerülünk az uszodákba, ám ez ne szegje kedvét. Nem csak majd’ összes izmunkat átmozgatjuk az úszás során, de a légzéstechnikánkat is fejlesztjük. hátfájósoknak kifejezetten ajánlott: ha egész nap az irodában görnyed a monitor előtt, az egyik legjobb választás lehet munka után az uszoda. Edzés után ne feledkezzen meg az alapos hajszárításról!

LÉPCSŐZÉS

Bemelegítésként vagy önálló edzésként is jó választás. Felpörgeti a pulzust, átmozgatja a láb- és farizmokat és a légzéstechnikánkat is fejleszthetjük vele. Arról nem is beszélve, hogy rövid időn belül mennyi kalóriát égethetünk el lépcsőzés közben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.