Egy módszer, ami csökkenti a szívroham kockázatát

Egy most publikált tanulmány szerint a növényi eredetű élelmiszerekben gazdag étrend jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a szívrohamok kockázatát. A Johns Hopkins kutatói több mint 10 ezer résztvevő étkezési adatbázisát tekintették át, amelyben 1987 és 2016 között megfigyelt, középkorú amerikai felnőttek adatai szerepeltek, akiknek a vizsgálat megkezdésekor nem volt szív- és érrendszeri problémájuk.

Forrás: ORIGO2021. 10. 12. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudósok a vizsgálatuk során azt találták, hogy a legtöbb növényi eredetű ételt fogyasztóknál 16 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, 32 százalékkal kisebb a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás kockázata.

A kutatók a Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban hangsúlyozták azonban, hogy nem feltétlenül kell olyan, óriási lépéseket tennünk, mint a húsról való teljes lemondás; egyszerűen csak érdemes csökkenteni az állati eredetű termékek mennyiségét az étrendünkben.

Bár nem kell teljesen lemondanunk az állati eredetű élelmiszerekről, a tanulmányunk azt mutatja, hogy a növényi eredetű élelmiszerek nagyobb arányú és az állati eredetűek kisebb részű fogyasztása segíthet csökkenteni a szívroham, valamint a stroke vagy más típusú, szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

– mondta Casey M. Rebholz, az epidemiológia adjunktusa a ZME Science online tudományos portálnak. – Természetesen egyes ételek jobbak, mások rosszabbak.

Hozzátette: a kevésbé feldolgozott, valamint a telített és transzzsírokban gazdag élelmiszerek fogyasztásának általános irányelvei továbbra is érvényesek, ám a főszabály mégis a következő:

A növényi eredetű élelmiszerek javítják az általános egészségi állapotot és csökkentik számos, veszélyes állapot kockázatát.

És nem csupán a szívbetegségekről van szó: korábbi tanulmányok a növényi étrendet a rák kockázatának csökkentésével és a hosszú élettartam növelésével kötötték össze.

Az eredményeink aláhúzzák annak fontosságát, hogy az étrendjére összpontosítson

– mutatott rá Rebholz.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.