Egy módszer, ami csökkenti a szívroham kockázatát

Egy most publikált tanulmány szerint a növényi eredetű élelmiszerekben gazdag étrend jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a szívrohamok kockázatát. A Johns Hopkins kutatói több mint 10 ezer résztvevő étkezési adatbázisát tekintették át, amelyben 1987 és 2016 között megfigyelt, középkorú amerikai felnőttek adatai szerepeltek, akiknek a vizsgálat megkezdésekor nem volt szív- és érrendszeri problémájuk.

Forrás: ORIGO2021. 10. 12. 15:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudósok a vizsgálatuk során azt találták, hogy a legtöbb növényi eredetű ételt fogyasztóknál 16 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, 32 százalékkal kisebb a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás kockázata.

A kutatók a Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban hangsúlyozták azonban, hogy nem feltétlenül kell olyan, óriási lépéseket tennünk, mint a húsról való teljes lemondás; egyszerűen csak érdemes csökkenteni az állati eredetű termékek mennyiségét az étrendünkben.

Bár nem kell teljesen lemondanunk az állati eredetű élelmiszerekről, a tanulmányunk azt mutatja, hogy a növényi eredetű élelmiszerek nagyobb arányú és az állati eredetűek kisebb részű fogyasztása segíthet csökkenteni a szívroham, valamint a stroke vagy más típusú, szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

– mondta Casey M. Rebholz, az epidemiológia adjunktusa a ZME Science online tudományos portálnak. – Természetesen egyes ételek jobbak, mások rosszabbak.

Hozzátette: a kevésbé feldolgozott, valamint a telített és transzzsírokban gazdag élelmiszerek fogyasztásának általános irányelvei továbbra is érvényesek, ám a főszabály mégis a következő:

A növényi eredetű élelmiszerek javítják az általános egészségi állapotot és csökkentik számos, veszélyes állapot kockázatát.

És nem csupán a szívbetegségekről van szó: korábbi tanulmányok a növényi étrendet a rák kockázatának csökkentésével és a hosszú élettartam növelésével kötötték össze.

Az eredményeink aláhúzzák annak fontosságát, hogy az étrendjére összpontosítson

– mutatott rá Rebholz.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.