időjárás 16°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Éltető és szépítő elixír: a víz

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.10.25. 08:39 2021.10.25. 08:40
Éltető és szépítő elixír: a víz

Az elegendő vízfogyasztás számtalan előnnyel jár. A napi vízbevitelünk növelésével javíthatunk bőrünk kinézetén, az anyagcsere-szabályozásunkon és az energiaszintünkön is – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Testünk 60 százalékban vízből áll. Ez a bennünk lévő víz fontos szerepet játszik a testhőmérsékletünk szabályozásában, az agy táplálásában és mozgásszerveink karbantartásában. A vérünkben lévő vízmennyiségen kívül az agyunk és a szívünk háromnegyede, a tüdőnk 83 százaléka és a csontjaink 31 százaléka is vízből tevődik össze a TED-ed adatai szerint. Átlagosan naponta 2-3 liter vizet el is vesztünk magunkból izzadtságon és vizeleten keresztül, így ezt a veszteséget kell visszapótolnunk rendszeres ivóvízfogyasztással.

Mennyi vizet kéne innom?

A kiegyensúlyozott vízfogyasztás kulcsfontosságú a dehidratáció vagy a túlivás elkerülése érdekében. A kiszáradás hatására csökken az energiaszint és a vérnyomás, kiszárad a bőr, romlik a közérzet és a teljesítmény is. A számunkra ideális vízmennyiség függ a testsúlyunktól, nemünktől és környezetünktől is.

A férfiak számára az átlagosan ajánlott napi vízbevitel 2,5 és 3,5 liter között van, míg a nők számára ez 2 vagy 2,5 liter.

A vízfogyasztás számtalan előnye

A víz a testünkben rengeteg funkciót lát el, például oxigént és tápanyagokat szállít a sejtekhez és a belső szervekhez, kiüríti a baktériumokat, segíti az emésztést és a vérkeringést, rugalmasan tartja az ízületeket, védi a szöveteket és a testhőmérsékletet is szabályozza a Harvard Health adatai szerint.

A test megfelelő hidratáltsága a bőr rugalmasságának és fiatalságának kulcsa.

A rendszeres, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás nagy hatással van a jó közérzetre, a gyors gondolkodásra és a testi funkciók szabályos működésére is.

Borítókép: PEXELS

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.