Győzze le az őszi fáradtságot energiát adó gyógynövényekkel

Minden egyes borongós nap növelheti kedvetlenségünket. A jelenségnek őszi fáradtság a neve, ami jóval több lehet, mint egy egyszerű hangulatingadozás. Kevesebbet süt a nap, szervezetünk energiaszintje lecsökken és kezd eluralkodni rajtunk a fáradtság. Szerencsére lehet rá megoldás, ha energiával feltöltve szeretné folytatni az őszi napokat – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 18. 9:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszi hónapokban az álmosságért felelős melatonin szintje megemelkedik szervezetünkben, az örömhormonként ismert szerotonin termelődése viszont lecsökken. Így készül fel testünk a nyugodtabb, lassabb időszakra, de akár gyógynövényekkel is tudunk tenni azért, hogy formában maradjunk.

Kávé, tea, gyógynövények

A Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének munkatársa, dr. Csupor Dezső gyógyszerész szerint két lehetőség van arra, hogy ősszel is megőrizzük, vagy akár még fokozzuk is a fizikai és szellemi teljesítményünket.

Az első opciót azok a növények jelenthetik, amelyek koffeint tartalmaznak. Ilyen a kávé vagy a tea. Ezeknek az italoknak azért van kockázata is, hiszen a koffein tartalmú anyagok nem csak a teljesítményt fokozzák, hanem megterhelhetik a szív- és érrendszert is. Ezért fontos, hogy figyeljünk a limitre, ne lépjük túl a megengedett adagokat

– mondta dr. Csupor Dezső, a Gyógyzóna szakértője.

Hatással lehet a vérnyomásra

A kávéról és teáról mindenki tudja, hogy koffeint tartalmaz, de vannak egyéb, kevésbé ismert, és a természetben előforduló növények, melyek szintén a koffein miatt hatásosak. Ilyen a maté levél vagy a guarana, amelyek kivonata több étrend-kiegészítőben is megtalálható.

Amikor ezeket fogyasztjuk, mindig gondolnunk kell arra, hogy ezekben is van koffein. Megemelhetik a vérnyomást, este, lefekvés előtt már nem is szabad ezeket fogyasztani. Gyerekeknél és várandós nőknél arra is figyelni kell, hogy 200 mg-nál ne legyen több a napi koffeinfogyasztás, és ebbe a kávé, valamint a tea is beletartozik

– tette hozzá a gyógyszerész.

Adaptogén gyógynövények

Létezik egy gyógynövény-kategória, az úgynevezett adaptogének, amelyek elősegítik az emberi test alkalmazkodását a stresszhez, támogatják a normál anyagcserét és visszaállítják az egyensúlyt. Növelik a test ellenálló képességét a fizikai, biológiai, érzelmi és környezeti stresszhatásokkal szemben.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.