időjárás 7°C Elza 2021. December 1.
logo

Győzze le az őszi fáradtságot energiát adó gyógynövényekkel

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.10.18. 09:22
Győzze le az őszi fáradtságot energiát adó gyógynövényekkel

Minden egyes borongós nap növelheti kedvetlenségünket. A jelenségnek őszi fáradtság a neve, ami jóval több lehet, mint egy egyszerű hangulatingadozás. Kevesebbet süt a nap, szervezetünk energiaszintje lecsökken és kezd eluralkodni rajtunk a fáradtság. Szerencsére lehet rá megoldás, ha energiával feltöltve szeretné folytatni az őszi napokat – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Az őszi hónapokban az álmosságért felelős melatonin szintje megemelkedik szervezetünkben, az örömhormonként ismert szerotonin termelődése viszont lecsökken. Így készül fel testünk a nyugodtabb, lassabb időszakra, de akár gyógynövényekkel is tudunk tenni azért, hogy formában maradjunk.

Kávé, tea, gyógynövények

A Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének munkatársa, dr. Csupor Dezső gyógyszerész szerint két lehetőség van arra, hogy ősszel is megőrizzük, vagy akár még fokozzuk is a fizikai és szellemi teljesítményünket.

Az első opciót azok a növények jelenthetik, amelyek koffeint tartalmaznak. Ilyen a kávé vagy a tea. Ezeknek az italoknak azért van kockázata is, hiszen a koffein tartalmú anyagok nem csak a teljesítményt fokozzák, hanem megterhelhetik a szív- és érrendszert is. Ezért fontos, hogy figyeljünk a limitre, ne lépjük túl a megengedett adagokat

– mondta dr. Csupor Dezső, a Gyógyzóna szakértője.

Hatással lehet a vérnyomásra

A kávéról és teáról mindenki tudja, hogy koffeint tartalmaz, de vannak egyéb, kevésbé ismert, és a természetben előforduló növények, melyek szintén a koffein miatt hatásosak. Ilyen a maté levél vagy a guarana, amelyek kivonata több étrend-kiegészítőben is megtalálható.

Amikor ezeket fogyasztjuk, mindig gondolnunk kell arra, hogy ezekben is van koffein. Megemelhetik a vérnyomást, este, lefekvés előtt már nem is szabad ezeket fogyasztani. Gyerekeknél és várandós nőknél arra is figyelni kell, hogy 200 mg-nál ne legyen több a napi koffeinfogyasztás, és ebbe a kávé, valamint a tea is beletartozik

– tette hozzá a gyógyszerész.

Adaptogén gyógynövények

Létezik egy gyógynövény-kategória, az úgynevezett adaptogének, amelyek elősegítik az emberi test alkalmazkodását a stresszhez, támogatják a normál anyagcserét és visszaállítják az egyensúlyt. Növelik a test ellenálló képességét a fizikai, biológiai, érzelmi és környezeti stresszhatásokkal szemben.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels