időjárás 4°C 2021. October 18.
logo

Hogyan zajlik a gyomortükrözés és kiknek ajánlott?

Forrás: gyogyzona.hu
2021.10.14. 08:30
Hogyan zajlik a gyomortükrözés és kiknek ajánlott?

A gyomortükrözés során a nyelőcső, a gyomor és a nyombél vizsgálata történik. Az erre használt orvosi eszköz egy hajlékony endoszkóp, ami fényforrással bír és száloptikás. Nem csak diagnosztikára alkalmas, hanem a munkacsatornán keresztül akár mintavételi vagy terápiás beavatkozásokat is lehetővé tesz. A képeket vagy akár az egész beavatkozást is rögzíteni lehet – írja a Gyógyzóna.

A gyomortükrözést gasztroenterológus javasolja és végzi el, de csak indokolt esetben. Alapvetően a beteg megfelelő tájékoztatása után a beleegyezését kell kérni, és kapni a vizsgálat előtt. Egyes betegségek, így pl. súlyos szívbetegség, légzési zavarok, súlyos nyaki gerinc deformitás, pszichiátriai problémák, beszámíthatatlanság, felső tápcsatornai szűkületek ismerete akár ellenjavallat is lehet.

A vizsgálatot éhgyomorral kell végezni, ezért nem szabad előtte enni (kb. 6 órás éhezés), fontos, hogy a legtöbb szedett gyógyszert be lehet venni a vizsgálat előtt bizonyos idővel, de ha véralvadásgátlót szed valaki, annak elhagyását kérhetik. A dohányzás is kerülendő, mert jelentősen növeli a gyomor savelválasztását – olvasható az oldalon.

Így zajlik a gyomortükrözés

A vizsgálat során a garatot előbb érzéstelenítik Lidocain spray segítségével, majd bal oldalfekvésben a fogvédő behelyezése után azon keresztül levezetik az eszközt és a vizsgálható szakaszt áttekintik. A beavatkozás a beteg megfelelő együttműködése mellett csupán néhány percig tart. A gasztroszkópia után egy órán belül nem szabad étkezni, mert a garatérzéstelenítés miatt megnő a félrenyelés veszélye. Ha nyugtató injekciót is alkalmaztak, a vizsgálat napján nem vezethet gépkocsit a páciens.

Kiknek javasolt a vizsgálat?

Javasolt a vizsgálat, ha tápcsatornai vérzés lehetősége merül fel (pl. véres hányás, szurok széklet), vérszegénység, tartós hányás, nyelési zavarok, fogyás, étvágytalanság, felszívódási zavarok, tartós gyomorpanaszok, fekélybetegség vagy daganatos elváltozás gyanúja esetén.Sokszor a feltételezett reflux betegség miatt is elvégzik a vizsgálatot, akár rekeszsérv is igazolható.Láthatóvá tehetők a felső tápcsatorna ún. diverticulumai és a patkóbélben a Vater papilla elváltozásai is (utóbbi lényegében az epe- és a hasnyálmirigy-vezeték nyílása).

A gyomortükrözés előnyeiről a teljes cikkben, IDE kattintva olvashat.

Borítókép: Unsplash