Hogyan zajlik a gyomortükrözés és kiknek ajánlott?

A gyomortükrözés során a nyelőcső, a gyomor és a nyombél vizsgálata történik. Az erre használt orvosi eszköz egy hajlékony endoszkóp, ami fényforrással bír és száloptikás. Nem csak diagnosztikára alkalmas, hanem a munkacsatornán keresztül akár mintavételi vagy terápiás beavatkozásokat is lehetővé tesz. A képeket vagy akár az egész beavatkozást is rögzíteni lehet – írja a Gyógyzóna.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 10. 14. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyomortükrözést gasztroenterológus javasolja és végzi el, de csak indokolt esetben. Alapvetően a beteg megfelelő tájékoztatása után a beleegyezését kell kérni, és kapni a vizsgálat előtt. Egyes betegségek, így pl. súlyos szívbetegség, légzési zavarok, súlyos nyaki gerinc deformitás, pszichiátriai problémák, beszámíthatatlanság, felső tápcsatornai szűkületek ismerete akár ellenjavallat is lehet.

A vizsgálatot éhgyomorral kell végezni, ezért nem szabad előtte enni (kb. 6 órás éhezés), fontos, hogy a legtöbb szedett gyógyszert be lehet venni a vizsgálat előtt bizonyos idővel, de ha véralvadásgátlót szed valaki, annak elhagyását kérhetik. A dohányzás is kerülendő, mert jelentősen növeli a gyomor savelválasztását – olvasható az oldalon.

Így zajlik a gyomortükrözés

A vizsgálat során a garatot előbb érzéstelenítik Lidocain spray segítségével, majd bal oldalfekvésben a fogvédő behelyezése után azon keresztül levezetik az eszközt és a vizsgálható szakaszt áttekintik. A beavatkozás a beteg megfelelő együttműködése mellett csupán néhány percig tart. A gasztroszkópia után egy órán belül nem szabad étkezni, mert a garatérzéstelenítés miatt megnő a félrenyelés veszélye. Ha nyugtató injekciót is alkalmaztak, a vizsgálat napján nem vezethet gépkocsit a páciens.

Kiknek javasolt a vizsgálat?

Javasolt a vizsgálat, ha tápcsatornai vérzés lehetősége merül fel (pl. véres hányás, szurok széklet), vérszegénység, tartós hányás, nyelési zavarok, fogyás, étvágytalanság, felszívódási zavarok, tartós gyomorpanaszok, fekélybetegség vagy daganatos elváltozás gyanúja esetén.Sokszor a feltételezett reflux betegség miatt is elvégzik a vizsgálatot, akár rekeszsérv is igazolható.Láthatóvá tehetők a felső tápcsatorna ún. diverticulumai és a patkóbélben a Vater papilla elváltozásai is (utóbbi lényegében az epe- és a hasnyálmirigy-vezeték nyílása).

A gyomortükrözés előnyeiről a teljes cikkben, IDE kattintva olvashat.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.