Mit jelezhet, ha sokat tüsszögünk egy erdei séta alatt?

Az őszi esőzések, a párás idő következtében az allergén gombák koncentrációja megemelkedik a levegőben, emiatt a szabadban is fokozódnak az allergiás tünetek. Attól függően ugyanis, hogy ki, melyik penészgombafajra allergiás, nemcsak a lakásban, hanem a szabadban is lehetnek tünetei – figyelmeztet dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 10. 16. 21:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kültéri gombafajok

Ősszel szívesen kirándulunk a szabadban, az esős, párás idő és a jellegzetes színes avar azonban kellemetlen meglepetéseket is okozhat. A nedves környezet kedvez a penészgomba megjelenésének, ami az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat.

Kültéren a Cladasporium és az Alternaria fajokhoz tartozó gombák spórái okoznak panaszokat.

 Ezek rothadó vegetáción élnek, így elsősorban az avarban találkozhatunk velük nagyobb mennyiségben. Penészgomba-allergiásoknk a manapság közkedvelt talajtakaró, a mulcs sem jó választás, mivel a nedves környezetben a gombák könnyen megjelenhetnek.

Ilyen tüneteket okoz a penészallergia

Egyéni érzékenységtől függően különböző erősségű tünetek jelentkezhetnek. Valakinél tüsszögőroham alakul ki az erdőben, orrfolyással, orrdugulással, mások szemtünetekre, viszketésre is panaszkodhatnak, de súlyosabb esetben akár asztmatikus tünetek: sípolás, nehézlégzés, köhögés is jelentkezhet.

Mit tegyen, ha gyanítja, hogy allergiás a penészre?

Teljes bizonyosságot csak a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, a tünetek megbeszélése és az allergiavizsgálat adhat – mondja dr. Moric Krisztina. Ha bebizonyosodott, hogy penészallergia okozza a tüneteket, akkor személyre szabott kezelést állítunk össze. Ez lehet tüneti kezelés például antihisztaminnal, orrspray és szemcsepp használata, de a tartós terápia, az allergénspecifikus immunterápia lehetőségét is érdemes mérlegelni.

Allergiás tünetek esetén ne halogassuk a kivizsgálást! 

Az allergiás tünetek nem pusztán bosszantóak, de a tartós orrnyálkahártya-gyulladás következtében fogékonyabbá válunk a légúti betegségekre, a kezeletlen allergia mellett tehát gyakrabban betegeskedhetünk, szövődményként pedig asztma is kialakulhat.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.