időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Mit jelezhet, ha sokat tüsszögünk egy erdei séta alatt?

Forrás: origo.hu
2021.10.16. 21:13 2021.10.16. 21:42
Mit jelezhet, ha sokat tüsszögünk egy erdei séta alatt?

Az őszi esőzések, a párás idő következtében az allergén gombák koncentrációja megemelkedik a levegőben, emiatt a szabadban is fokozódnak az allergiás tünetek. Attól függően ugyanis, hogy ki, melyik penészgombafajra allergiás, nemcsak a lakásban, hanem a szabadban is lehetnek tünetei – figyelmeztet dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa – írja az Origó.

Kültéri gombafajok

Ősszel szívesen kirándulunk a szabadban, az esős, párás idő és a jellegzetes színes avar azonban kellemetlen meglepetéseket is okozhat. A nedves környezet kedvez a penészgomba megjelenésének, ami az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat.

Kültéren a Cladasporium és az Alternaria fajokhoz tartozó gombák spórái okoznak panaszokat.

 Ezek rothadó vegetáción élnek, így elsősorban az avarban találkozhatunk velük nagyobb mennyiségben. Penészgomba-allergiásoknk a manapság közkedvelt talajtakaró, a mulcs sem jó választás, mivel a nedves környezetben a gombák könnyen megjelenhetnek.

Ilyen tüneteket okoz a penészallergia

Egyéni érzékenységtől függően különböző erősségű tünetek jelentkezhetnek. Valakinél tüsszögőroham alakul ki az erdőben, orrfolyással, orrdugulással, mások szemtünetekre, viszketésre is panaszkodhatnak, de súlyosabb esetben akár asztmatikus tünetek: sípolás, nehézlégzés, köhögés is jelentkezhet.

Mit tegyen, ha gyanítja, hogy allergiás a penészre?

Teljes bizonyosságot csak a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, a tünetek megbeszélése és az allergiavizsgálat adhat – mondja dr. Moric Krisztina. Ha bebizonyosodott, hogy penészallergia okozza a tüneteket, akkor személyre szabott kezelést állítunk össze. Ez lehet tüneti kezelés például antihisztaminnal, orrspray és szemcsepp használata, de a tartós terápia, az allergénspecifikus immunterápia lehetőségét is érdemes mérlegelni.

Allergiás tünetek esetén ne halogassuk a kivizsgálást! 

Az allergiás tünetek nem pusztán bosszantóak, de a tartós orrnyálkahártya-gyulladás következtében fogékonyabbá válunk a légúti betegségekre, a kezeletlen allergia mellett tehát gyakrabban betegeskedhetünk, szövődményként pedig asztma is kialakulhat.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels