Mit kell még tudni a kullancsokról?

Kutyákban a kullancs terjeszti a babesiosis nevű betegséget, amelyet a vérbe „olt be”.

Forrás: teol.hu2021. 10. 10. 15:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kutyákban a kullancs terjeszti a babesiosis nevű betegséget, amelyet a vérbe „olt be”. Ez a kórokozó a vörös vérsejtekben élősködik, azokat elpusztítja és súlyos, gyakran életveszélyes betegséget okoz, főleg amikor azt az állat gazdája nem veszi észre, vagy esetleg elhanyagolja (a vérfesték-vizelés, mint jellegzetes tünet már több napja meglévő betegségről árulkodik).

Ezért nagyon fontos, hogy ha az állatban kullancsot találtunk, akkor a betegség legkisebb-, illetve a legelső jeleinek észlelésekor vigyük kedvencünket állatorvoshoz, ebben a stádiumban hatékonyan és szövődménymentesen gyógyítható. Szerencsére ez a betegség az emberre nem veszélyes, azonban a kullancs többek között még a Lyme-kórt is terjesztheti, amely egy az embert is megbetegíteni képes baktérium, azonban csak vérszívók közvetítésével terjed, tehát nem kell tartani a háziállatok közelsége miatti közvetlen fertőzéstől. Az erős immunrendszerű, helyesen táplált állatok kisebb eséllyel kapnak meg mindenféle fertőzést és az élősködők se „vonzódnak” annyira hozzájuk, ezért érdemes a védekezésben ezt a szempontot is figyelembe venni és nem csak a kullancsok elleni vegyszeres háborúra koncentrálni.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció (forrás: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.