Hogyan szoktassuk le a macskát a bútorok karmolásáról?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a karmok élesítése a macskák természetes ösztönéből fakad, mivel többek között így távolítják el körmük elhalt rétegét (hogy az ne akadályozza őket az esetleges védekezésben); a nyújtógyakorlat erősíti a felsőtestüket; a karmolás emellett a terület megjelölésére is szolgál – írja a petplace.

Forrás: petplace.hu2021. 10. 09. 16:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cat Behavior Associates állatorvos szakértői szerint a macskák romboló magatartása mögött többnyire az unalom vagy a stressz áll, illetve, ahogy fentebb említettük, csupán természetes ösztönei vezérlik. De mit tehetünk ez ellen, és mi az, amit semmiképp se kövessünk el?

Ne távolítsuk el a karmait!

Jackson Galaxy, macskasuttogó egy korábbi cikkében ír arról, hogy

a karmok eltávolítása egy rendkívül kockázatos műtéti beavatkozás, melynek során ha a sebész túl keveset vagy épp túl sokat távolít el a karmokból, vagy gondatlanul végzi a sebek lezárását, akkor hosszú távú szenvedést okozó, súlyos szövődmények léphetnek fel a cicáknál.

A karomeltávolításba az első ujjperc eltávolítása is beletartozik, és ha nem távolítják el egészében, akkor ezen a ponton új, deformálódott karom növekedhet a bőr alatt, ami rendkívül fájdalmas lehet. De ha túl sokat távolít el a sebész, az sem jó, mert szintén fájdalmas hegek maradhatnak utána. Ha pedig a sebész nem elég tapasztalt, és nincs felkészülve rá, hogy a macskafajták anatómiája eltérő lehet, akkor könnyen az idegek sérülését okozhatja a műtét során. Valamint Galaxy szerint könnyen megeshet, hogy a karomeltávolítás után nem fogja használni a macska az almot – olvasható a Petplace írásában.

Ennek számos oka lehet, az egyik, hogy az állatnak sebek vannak a lábán, ha pedig ezekbe belekerülnek az alom homok- vagy egyéb szemcséi, akkor ez fájdalmat okoz a cicának. Ezt elkerülendő egyes macskatulajdonosok a karomeltávolítás után puhább alomra váltanak, de ez is rosszul sülhet el, hiszen a macskák nem szeretik, ha megváltoztatják az éveken át bejáratott alomtípust. Ha pedig nem kedvelik az újat, akkor nem is fogják használni.

A macskák karomtalanításának gyakorlatát világszerte élénk viták övezik: vannak országok (ilyen például Anglia), ahol illegális tettnek számít, olyan helyeken pedig, ahol a törvény nem gördít akadályt a beavatkozás elé, számos állatorvos nem hajlandó elvégezni. És nem csupán etikai okból, hanem mert a macskák elválasztását a számukra oly lényeges karmoktól felesleges kegyetlenségnek tartják.

A kaparófa a barátunk

A szakértők szerint tudatos odafigyeléssel jó eséllyel véget vethetünk a bútorkaparászásnak, ám ehhez mindenekelőtt végig kell gondolnunk, hogy milyen stresszfaktoroknak van kitéve macskánk a mindennapokban, megfelelően ápoljuk-e a körmét, illetve hogyan tudnánk elvonni a figyelmét a berendezési tárgyakról, bútorokról. A leghatékonyabb megelőzés az, ha gondoskodsz róla, hogy a karmai rendszeresen le legyenek vágva. Sokkal jobb megoldás időnként levágni a macska karmait, mint műtéti úton eltávolíttatni azokat.

A türelem rózsát terem

Amennyiben tetten érjük cicánkat, Jackson Galaxy óva int minket attól, hogy rákiabáljunk, inkább csak eresszünk meg egy normál hangerejű "Ahh-t". Semmiképp se kiabáljunk, és főként ne mondjuk ki a nevét, különben az egész dolog visszafelé fog elsülni. Galaxy szerint

fontos, hogy a macska nevét csakis dícsérő kifejezésekben használjuk, így a gazdájuk hangja (na és persze a nevük), automatikusan pozitív asszociációt kelt bennük.

Célszerű továbbá kijelölni számukra egy 'kaparózugot' a lakásban, ahol zavartalanul kiélhetik ösztöneiket. De mi tesz vonzóvá egy kaparózugot? Nos, ami a kínálatot illeti, manapság számos kaparófa közül választhatunk: létezik például kaparószőnyeg, ami egy pillanat alatt kaparófává változtatja az asztal lábát, így macskánk kedvére élesítheti rajta karmait. Okos és olcsó megoldás, amellyel meghosszabbíthatja bútoraid élettartamát – derül ki a Petplace cikkéből.

Fotó: Pixabay

Emellett találunk ágyra emlékeztető kaparóhelyet, sőt kaparóalagutat is, a lényeg, hogy az eszköz elég vastag legyen. Galaxy ugyanakkor megjegyezi, hogy sok esetben egy vastag farönk, esetleg kötél is megteszi, egyes macskák ugyanis kifejezetten a természetközeli megoldásokat preferálják.

Ha felállítottuk számára a kis zugot, mindig dicsérjük meg cicánkat, amikor ott élesíti karmait.  

Ugyanakkor ahogy a gyerekeknek, úgy a macskáknak is lehet engedetlenebb napjuk, ilyenkor jó eséllyel elérhetjük a kívánt viselkedést, ha egy kicsit mi magunk is megkaparásszuk a kaparófát, közben megdicsérjük a bársonytalpút, és esetleg némi jutalomfalattal is megajándékozzuk. A lényeg, hogy felejtsük el az agressziót, mert az csak még több agressziót szül.

Amennyiben a fenti dolgokra odafigyelünk, kedvencünkkel való kapcsolatunk egészen biztosan gördülékenyebb lesz – írja az oldal.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Pixabay

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.