Új szokások, amelyeket a karantén után is érdemes lenne megtartani

Minden család másképp élte meg a világjárvány kezdetét, de sokak számára nagyon nehéz isőszak volt. Az Amerikai Pszichológusok Szövetsége egy online kutatást végzett idén márciusban. Az eredmények alapján a szülők 50–60 százalékban a mentális egészségi állapotuk romlásáról számoltak be. Igen ám, de a megváltozott napi rutin sokak számára mégis pozitív változásokat hozott – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 12. 8:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kihívások ellenére néhány családnak időt és teret adott a pandémia arra, hogy átértékeljék, hogyan töltik együtt az időt. Parker Huston, egy mentálhigiénés program klinikai igazgatója elmondta, ő maga is sok történetet hallott az új szokásokról, amelyek nem lefelé vitték a család életét, hanem felfelé.

Néhány változás rossz szokásokhoz vezetett, amelyeket most fel kell oldani. Például hagyni a gyerekeket, hogy késő este az ágyban írják a házi feladatukat vagy túl sok időt engedni nekik a képernyő előtt. De számos változás pozitív volt, például, hogy a családok többet mozognak, kirándulnak, több időt töltenek egymással, és nem csak a televízió előtt ülnek – tette hozzá a mentálhigiénés szakember.

Az Everydayhealth.com listát is közölt, hogy melyek azok a pozitív változások, amelyeket érdemes lenne megtartanunk.

A szülői kötelességek egyenlőbb megosztása

A karantén előtt előfordult, hogy az egyik szülő csak reggel látta a gyerekeit, aztán elment 10–12 órára dolgozni. A home office viszont lehetővé tette, hogy mind a ketten részt vegyenek az esti fürdetési, lefekvési rutinban, de akár a meseolvasásban is. Sőt, sok családban az a fél, akinek eddig ebben nem volt része, most átvette a másiktól, így jobban belekóstolt a szülői feladatokba.

Jó kapcsolat megtartása a szomszédokkal

Az otthon maradás a szomszédokkal való szocializációt is segítette. A jó szomszédság komoly segítség lehet, a karantén most ezt mutatta meg sok család számára. Sokan új barátságokat kötöttek, amire már évek óta nem volt példa.

Családi étkezések közös előkészülete

A járvány nagy változást hozott a családi étkezésekben is. Előtte minden ilyen feladat legtöbbször az anyára maradt, ritkább alkalmakkor az apára. A járvány bekövetkeztekor viszont családi esemény lett, és a gyerekek is részesei lettek az előkészületeknek. Kivették a részüket a tervezésből és a megvalósításból is, ezzel az önállóságuk is fejlődhetett.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.