A tej és a növényi italok helye az étrendben

Tejtermékek nélkül sok kedvenc fogás elképzelhetetlen lenne. Ma már a tehéntej és egyéb állati eredetű tejek mellett különböző növényekből – zabból, rizsből, mandulából, kókuszból, szójából – készült, tejet helyettesítő növényi italok is megtalálhatók a boltok polcain – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 08. 16:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindegy, hogy milyen tejet fogyasztunk? Az állati eredetű tej nélkülözhetetlen? A növényi tej egészségesebb? A tejről és a növényi italokról beszélgetettünk Abonyi Orsolya dietetikussal.

Fontos élelmiszer

– A tej fontos alapélelmiszer – tájékoztat Abonyi Orsolya. Jó minőségi állati fehérjeforrással, sok-sok kalciummal látja el a szervezetet, található benne foszfor, magnézium és nátrium is. A belőle készült tejtermékek jó probiotikumforrások. A tej számos fontos vitamint, így B1-, B2-, B12-vitamint, A- és D-vitamint is tartalmaz. A fehérjetartalom az izomtömeg megtartásában lehet segítségünkre, a kalcium pedig extrán fontos az ideális csonttömeg elérésében, majd annak megtartásában.

A táplálkozástudományi szakértő elmondta, a tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek váladéka, mely az utódok táplálására szolgál. A köznapi használatban értelmezett tej kifejezés alatt tehéntejet értünk, más esetben fel kell tüntetni a pontos megnevezést, például: kecsketej, juhtej. A szakember hozzátette, a növényi alternatívák közül egyedül a kókusztej elnevezése helyes.

Egy 1234/2007/EK-rendelet határozza meg azt az alapelvet, amely szerint a „tej szót kizárólag az állati eredetű tejre lehet ráírni és a „tejtermékek a kizárólag tejből származó termékek. A növényi italok esetében – a kókusztej kivételével – az „ital elnevezést ajánlott alkalmazni – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének honlapja, az Okostanyer.hu.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.