Hasznos módszerek az erős csontok építésére

Könnyű természetesnek venni a csontjainkat, hiszen minden munkájukat a színfalak mögött végzik. De ha egy csont eltörik, az nagy baj. A csontok gyógyulása időbe telik, még gyerekeknél is – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 16. 13:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekkori erős csontozat jó kezdet a csontok egészségének az egész élet során. Gyerek- és tinédzser korunkban építjük fel a teljes csontsűrűségünket. A csontok felépülése körülbelül húszéves korunkig tart. A további életünk során a csontok időről időre megújulnak. Az öregedéssel csontjaink fokozatosan gyengülnek.

Az erős csontozatú gyerekeknek nagyobb esélyük van későbbi életükben elkerülni a csontgyengeséget. A szülők segíthetnek abban, hogy a gyerekek megkapják az egészséges csontok 3 kulcsfontosságú összetevőjét:

  • kalcium,
  • D-vitamin és
  • testmozgás.

Adjunk magas kalcium tartalmú ételeket gyermekünknek!

A kalcium egy ásványi anyag, amely egészséges csontokat épít. Megtalálható a tejtermékekben, a babban, néhány diófélében és magvakban, valamint a zöld leveles zöldségekben. Gyakran hozzáadják olyan ételekhez is, mint a narancslé vagy a gabonafélék.

Hogyan segíthetnek a szülők?

Ösztönözzük gyermekünket magas kalciumtartalmú ételek fogyasztására.

Ha gyermekünk tejterméket eszik, változó, hogy milyen mennyiségben van rá szüksége. A fiatalabb gyerekeknek 2-3 adag zsírszegény tejtermékre lehet szükségük naponta, míg a nagyobb gyerekeknek 4 adagra.

Próbáljuk meg a szokásos élelmiszereket magas kalciumtartalmú változatokkal helyettesíteni. 

Adjunk D-vitamin-kiegészítőt gyermekünknek!

A D-vitamin segíti a szervezetben a kalcium felszívódását. De a legtöbb gyerek nem eszik sok D-vitamint tartalmazó ételt. Mivel a D-vitamin nagyon fontos, az orvosok azt javasolják, hogy minden gyerek vegyen be D-vitamin-kiegészítőt.

Hogyan segíthetnek a szülők?

Kérdezzük meg gyermekünk orvosát vagy dietetikusát, hogy mennyi D-vitaminra van szüksége gyermeküknek és hogyan juthat hozzá. Az élelmiszereken és étrend-kiegészítőkön kívül a nap UV-sugarainak köszönhetően juthatunk D-vitaminhoz. De fontos, hogy megfelelően védjük gyermekünk bőrét naptejjel, ruházattal és árnyékolóval.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.