időjárás °C Miklós 2021. December 6.
logo

Hasznos módszerek az erős csontok építésére

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.11.16. 13:15 2021.11.16. 20:02
Hasznos módszerek az erős csontok építésére

Könnyű természetesnek venni a csontjainkat, hiszen minden munkájukat a színfalak mögött végzik. De ha egy csont eltörik, az nagy baj. A csontok gyógyulása időbe telik, még gyerekeknél is – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

A gyermekkori erős csontozat jó kezdet a csontok egészségének az egész élet során. Gyerek- és tinédzser korunkban építjük fel a teljes csontsűrűségünket. A csontok felépülése körülbelül húszéves korunkig tart. A további életünk során a csontok időről időre megújulnak. Az öregedéssel csontjaink fokozatosan gyengülnek.

Az erős csontozatú gyerekeknek nagyobb esélyük van későbbi életükben elkerülni a csontgyengeséget. A szülők segíthetnek abban, hogy a gyerekek megkapják az egészséges csontok 3 kulcsfontosságú összetevőjét:

  • kalcium,
  • D-vitamin és
  • testmozgás.

Adjunk magas kalcium tartalmú ételeket gyermekünknek!

A kalcium egy ásványi anyag, amely egészséges csontokat épít. Megtalálható a tejtermékekben, a babban, néhány diófélében és magvakban, valamint a zöld leveles zöldségekben. Gyakran hozzáadják olyan ételekhez is, mint a narancslé vagy a gabonafélék.

Hogyan segíthetnek a szülők?

Ösztönözzük gyermekünket magas kalciumtartalmú ételek fogyasztására.

Ha gyermekünk tejterméket eszik, változó, hogy milyen mennyiségben van rá szüksége. A fiatalabb gyerekeknek 2-3 adag zsírszegény tejtermékre lehet szükségük naponta, míg a nagyobb gyerekeknek 4 adagra.

Próbáljuk meg a szokásos élelmiszereket magas kalciumtartalmú változatokkal helyettesíteni. 

Adjunk D-vitamin-kiegészítőt gyermekünknek!

A D-vitamin segíti a szervezetben a kalcium felszívódását. De a legtöbb gyerek nem eszik sok D-vitamint tartalmazó ételt. Mivel a D-vitamin nagyon fontos, az orvosok azt javasolják, hogy minden gyerek vegyen be D-vitamin-kiegészítőt.

Hogyan segíthetnek a szülők?

Kérdezzük meg gyermekünk orvosát vagy dietetikusát, hogy mennyi D-vitaminra van szüksége gyermeküknek és hogyan juthat hozzá. Az élelmiszereken és étrend-kiegészítőkön kívül a nap UV-sugarainak köszönhetően juthatunk D-vitaminhoz. De fontos, hogy megfelelően védjük gyermekünk bőrét naptejjel, ruházattal és árnyékolóval.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)