Így segíthet a szabadtéri tanulás a diákoknak és a tanároknak

Már heti egyetlen óra szabadtéri tanulás is óriási hatással lehet a gyerekek tanulási eredményeire, miközben növeli a tanárok munkával való elégedettségét. Erre mutatott rá egy most publikált tanulmány, amelyben a brit Swansea Egyetem kutatói három dél-walesi általános iskola tanulási eredményeit elemezték – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 12. 14. 20:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már bebizonyosodott, hogy a legtöbb ember számára előnyös, ha természetes környezetben, a szabadban végez bármilyen tevékenységet. A fák, a vadon élő állatok és a parkok csökkenthetik a stresszt, segíti a koncentrációt, növeli a motivációt, valamint javítja a fizikai és mentális egészséget, elősegítve a testmozgást.

A szakemberek szerint minél több időt töltünk a szabadban, annál jobb.

Egy 2014-es tanulmány például azt találta, hogy egy hét szabadban töltött kemping visszaállíthatja a test óráját, a természetes alvási szokásokkal együtt. Egy másik tanulmány pedig az állapította meg, hogy akár egyetlen hétvége is elég ehhez, szóval érdemes elkezdeni a sátor és a kempingszék bepakolását.

A szabadban eltöltött idő pszichológiai előnyei, mint például a fokozott figyelem és a mentális felfrissülés, különösen vonzóak az oktatás és a tanulás szempontjából; ám nem kell az iskolákat az erdőbe költöztetni, hogy kihasználjuk ezeket.

Az együttműködés fejlesztése is fontos előny (Fotó: Pexels)

A Swansea Egyetem kutatói három dél-walesi általános iskola tanulási eredményeit elemezték, ahol az órákat legalább heti egy órában természetes környezetben tartották.

Azt találtuk, hogy a tanulók szabadságot éreztek az osztályterem szűk falain kívül

– mondta Emily Marchant, a Swansea Egyetem Orvostudományi Kutatója és a tanulmány vezető szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Úgy érezték, jobban ki tudják fejezni magukat, és élvezték, hogy többet mozoghatnak.

Hozzátette: azt is elmondták, hogy jobban elkötelezettek és pozitívabbak a tanulás során, míg sokan azt is elárulták, hogy

A közérzetük és a memóriájuk is jobb.

Bár a pedagógusok kezdetben szkeptikusak voltak a kísérleti programmal kapcsolatban, végül mégis úgy találták, hogy a szabadtéri tanulás javítja munkájukkal való elégedettségüket és személyes jólétüket.

Összességében eredményeink rávilágítanak a szabadtéri tanulásban rejlő lehetőségekre, mint tantervi eszközre az iskolai elkötelezettség, valamint a gyermekek egészségének, jólétének és oktatási eredményeinek javításában

– emelte ki Marchant.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.