Vadkempingezés télen: hóban, erdőben aludni jó!

A vadkempingezés inkább a nyári túrák műfaja, de egyre többen éjszakáznak a szabadban a zimankós estéken is – a CsupaSport írásában az ehhez szükséges praktikákat olvashatják.

Forrás: CSUPASPORT2021. 12. 17. 10:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vágjunk is bele: milyen felkészülés szükségeltetik a téli vadkempingezéshez? Nos, egy-egy tájegységen belül is sok eltérés lehet télen a hőmérsékletben, időjárásban, így minél pontosabb és aktuálisabb információkat kell gyűjteni a kiválasztott területről. Nemcsak a várható minimum hőmérsékletet kell ismerni, de a hóhelyzetet, terepviszonyokat is, sőt azt is, hogy mekkora szélre lehet számítani.

Mindenképp szóljunk családtagjainknak, barátainknak, hogy hova megyünk, adjunk nekik pontos útvonalat, ha lehet.

A legközelebbi településeket is ismerni kell, hogy baj esetén tudjuk, merre kell menni. A felszerelés összeállítása legalább olyan fontos, mint a helyszín kiválasztása, és az úttal kapcsolatos előkészület. A legfontosabb természetesen a hideg elleni védelem, azaz a menedék és az alváskörülmények. Akár sátorban, akár függőágyban vagy bivakolva töltjük az estét, védenünk kell magunkat az időjárás viszontagságaitól is, nem csak a kihűléstől.

Fotó: PEXELS

Első körben a menedék típusát kell eldöntenünk, a legnépszerűbb még mindig a sátor, de egyre többen alszanak függőágyban vagy kilátókban, fa menedékekben – fontos, hogy barlangokban tilos táborozni!

A talaj felől mindig hidegebb jön, mint a felülről, így az alsó rétegek szigetelése a legfontosabb tényező. A matracok szigetelőképességét R-értékben szokták megadni, bár nincs rá egységes mérőrendszer, de nulla fok alatt 2,5 R-értékű matracot ajánlatos használni. Érdemes két réteggel készülni, például egy hőtükrös polifoamot alulra, rá pedig egy felfújható matracot helyezni. Ezzel nem csak a hőtartást javítható, de sokkal kényelmesebb is lesz az alvóalkalmatosság.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.