időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Öt hely, ahol megleshetjük az odújukból előmászó medvéket

Forrás: Hirado.hu
2022.02.02. 12:14 2022.02.02. 18:54
Öt hely, ahol megleshetjük az odújukból előmászó medvéket

A néphagyomány szerint ha február 2-án a téli álmából ébredő medve barlangjából kijőve napos időt talál, megijed árnyékától és visszabújik vackára, mert a korai, csalóka napfény azt jelzi, hogy a tél még nem tombolta ki magát, a zord idők java hátravan. Az ország számos pontján várják az érdeklődőket, hogy meglessék, mit jósolnak a medvék – írja a Híradó.hu.

  • A Fővárosi Állat- és Növénykert kilenc órától várja az érdeklődőket, ahol megleshetik, hogy a medvék kibújtak-e barlangjukból.
  • A veresegyházi medveotthon Medveleső, mackócsalogató! nevű hagyományőrző program keretében kilenc órától az érdeklődők közös énekkel, tánccal igyekeznek előcsalogatni a medvéket.
  • A Kecskeméti Vadaskertben tíz órától is a medvéké a főszerep, a látogatók megleshetik, hogy Lucky és Buddha előbújik-e.
  • A Budakeszi Vadaspark hétvégén, február 5-én rendez látványos programsorozatot Időjós állatok címmel. A program keretében 11 órától a medvéken túl előtérbe kerülnek a farkasok, a lovak és a szamarak is.
  • Február első hétvégéjén megrendezik a Mackófesztivált a Debreceni Állatkertben, ahol a közönség meglesheti, hogy Dönci, az örvösmedve kibújik-e barlangjából.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: A Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje (Ursus arctos) a hagyományos medveárnyék-észlelés napján, 2022. február 2-án. Hugi, a barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a néphagyomány szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.