időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Eljöhet a zöld áttörés a motorok világában is?

Forrás: Vg.hu
2022.03.01. 10:38 2022.03.01. 11:19
Eljöhet a zöld áttörés a motorok világában is?

Az organikus növekedésen túl piaci átrendeződés is erősítheti az ElektroBiker pozícióit az elektromos motorok forgalmazása terén. Pusztai József tulajdonos szerint Kína ebben a műfajban is messze Európa és Amerika előtt jár – írja a VG.

Míg 2020-ban 8,5 millió elektromos autó gurult világszerte az utakon, 2030-ra ez a szám elérheti a 116 milliót, becslések szerint 2040-ben pedig már minden második forgalomba kerülő gépkocsi elektromos meghajtású lehet.

Pusztai József, az ElektroBiker tulajdonosa szerint bár egyre nagyobb az érdeklődés, a zöldáttörés a motorkerékpárok piacán még odébb van, e tekintetben legalább nyolc-tíz éves a lemaradás.

Az egyik legnagyobb hazai elektromosmotor-kereskedés tulajdonosa a VG-nek felidézte: néhány esztendeje a legnagyobb autógyárak lecserélték azokat a csúcsvezetőiket, akik nem vettek tudomást az elektromobilitásban rejlő lehetőségekről.

Ma már minden nagy személygépkocsi-gyártónak van saját elektromos modellje, ez a legismertebb motormárkáknál viszont még nincs így, a többség egyelőre csak a koncepcióknál, terveknél tart. Az utóbbiak tétlenségét látva sok az új belépő, általuk is felpezsdül az e-bike-piac.

Kínában az elektromobilitás sokkal előrébb tart, mint Európában vagy Amerikában

– állapította meg a szakember.

A magyarországi gépjárműállomány 4,1 százalékát alkotja a DataHouse adatai szerint a forgalomban lévő csaknem 202 ezer motorkerékpár, ez a kép azonban csalóka, hiszen csak a rendszámos kétkerekűek szerepelnek a statisztikában, a robogók, kismotorok nem. Márpedig ezekből Pusztai József szerint a konzervatívabb becslések szerint is 500-600 ezer fut itthon az utakon, mások viszont 800 ezer és 1 millió közti darabszámot saccolnak. A magyar piacon az elektromos motorok leginkább a városi és elővárosi közlekedésben válnak egyre felkapottabbá. A többség azért vált, mert elege van a dugóban araszolásból és a drága benzinből, ez utóbbi motivációt a hatósági benzinár sem törte le. 

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Pusztai József, az ElektroBiker tulajdonosa (Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.