Súlyos károsodást okozhat, ha a kismama csak a pozitív terhességi teszt után teszi le a cigarettát

A dohányzás nem csak akkor káros a magzat egészségére, amikor az állapotos nő dohányzik, ha abbahagyta, még akkor sokáig tart, amire a szervezet egyensúlyba kerül – mondja a terület egyik leghíresebb holland kutatója. Melek Rousian szülész-nőgyógyász szerint nem elég akkor abbahagyni a dohányzást, amikor beigazolódik a terhesség ténye.

Forrás: Hirado.hu2022. 03. 03. 15:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú ideje kutatja a hollandiai Rotterdamban dolgozó szülész-nőgyógyász Melek Rousian az embriók egészségi állapotát a fogantatás pillanatától. Tudományos pályafutásában már 2008 óta vizsgálja, hogy egyebek mellett a dohányzásnak milyen hatása van – más külső hatások mellett – a születendő gyermek fejlődésre.

A szakember a kutatásait a bostoni székhelyű Harvard Egyetemmel közreműködve publikálta, melyből egyértelműen kiderül, hogy a dohányzó nők esetében a magzatok fejlődése lassabb, mely legfőképpen a központi idegrendszerüket érinti – írja a Híradó.hu.

Ha lehetséges, a nőknek attól a pillanattól abba kell hagyniuk a dohányzást, amikor a terhességet még csak tervezik, de leszokni a dohányzásról a terhesség bármely szakaszában érdemes. A dohányzás nemcsak az embrió növekedésére és fejlődésére van hatással a terhesség alatt, hanem a születési súllyal is összefüggésbe hozható, már a terhesség nagyon korai szakaszában is befolyásoló erejű

– hangsúlyozta az orvos. 

Rousian elmondta: „A tanulmány eredményei hangsúlyozzák a fogamzás előtti dohányzásról való leszokás fontosságát.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.