Tíz remek tipp a kávézacc újrahasznosítására

A háztartások többségében a szemetesben végzi a kávézacc, pedig rengeteg mindenre használható.

Forrás: Ripost.hu2022. 03. 01. 12:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Eltünteti a szagokat

A kávézacc magába zárja a kellemetlen szagokat, így bárhol bevethető. Tegyünk egy kis tálkába a hűtő polcára, és tartsunk belőle egy kisebb üveggel a konyhapulton. Ha a kezünk átveszi a hagyma vagy a hal szagát, egyszerűen dörzsöljünk szét egy kicsit belőle a két tenyerünk között, majd öblítsük le. 

2. Remek súrolószer

A kávézaccal hatékonyan távolíthatjuk el az odaégett, zsíros szennyeződést a tűzhelyről, a grillsütőről vagy a serpenyőkről. A márvány és gránit pultra viszont ne használjuk, mivel elszínezheti őket a kávé.

3. Megpuhítja a húst

A kávézacc remekül puhítja a húst. Természetes savtartalma segít az izomszövetek lebontásában, enzimjei pedig remekül kihozzák az ízeket, így a kávés páctól sokkal puhább és finomabb lesz a sült. Keverjünk össze egy kis kávézaccot sóval és fűszerekkel, és sütés előtt dörzsöljük át vele a húst.

4. A kertben is hasznos

A kávézacc remek nitrogénforrás, de foszfort, káliumot, vasat, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Ha a kertünk földjében kevés a tápanyag, itt az olcsó megoldás. Keverjük össze a levágott fűvel vagy a komposzttal a kávézaccot, és szórjuk szét a kertben. Vigyázzunk, ne használjunk túl sokat, mert a savassága miatt árthat is a növényeknek, ha eltúlozzuk! Ám ha jó a mennyiség, még a talajt fellazító rovarokat is odavonzza, míg a csigákat és hangyákat távol tartja.

5. A komposztot is gazdagítja

Ha van komposztálónk, a kuka helyett mindig oda szórjuk a kávézaccot. A komposzt legfeljebb 25-30 százaléka legyen kávézaccból. A nitrogéntartalmú anyagokat, mint a kávézacc, jól kiegyensúlyozzák a széntartalmú komposztálható anyagok, például a levelek vagy a papír.

6. Bőrradírnak is kiváló

Egyszerűen dörzsöljük be a kávézaccot a bőrünkre zuhanyzás közben: nem oldódik fel a vízben, és tökéletesen eltávolítja a kiszáradt hámsejteket. Sőt, a benne levő koffein még a narancsbőrre is jó hatással van. 

7. A táskás szemre is gyógyírt jelent

Tegyünk belőle egy kicsit a szemünk alatti ödémára, de vigyázzunk, ne dörzsöljük az érzékeny bőrt! Hagyjuk fenn 10-15 percig: a koffein remekül lehúzza a táskákat, és a szem alatti sötét karikákat is segít eltüntetni.

8. A fejbőr is leradírozhatod vele

A hajápoló termékek maradéka elnehezíti a hajat, és akár a korpásodást is elősegítheti. De a kávézacc erre is gyógyír! Nedvesítsük be a hajat, majd dörzsöljük át a fejbőrt egy-két kanál kávézaccal. Végül mossunk hajat és élvezzük a fellélegző fejbőrt és a fényes tincseket. A koffein a fejbőr vérkeringését is fokozza, így serkenti a hajnövekedést.

9.  A kandalló tisztítószere

A hamu eltávolítása nem könnyű dolog. Szórjunk szét a kihűlt kandallóban egy marék kávézaccot, és máris könnyebb lesz onnan mindent kisöpörni.

10. Karbantartja a karcos bútort

A bútoron esett karcolásokat kisimíthatjuk, ha vízből és kávézaccból sűrű pasztát keverünk, és fültisztító pálcikával felvisszük a felületre, majd hagyjuk 10-15 percig. Nem tudja teljesen eltüntetni a karcot, de egy kicsit kiegyenlíti a színt és a textúrát.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.