1. Eltünteti a szagokat
A kávézacc magába zárja a kellemetlen szagokat, így bárhol bevethető. Tegyünk egy kis tálkába a hűtő polcára, és tartsunk belőle egy kisebb üveggel a konyhapulton. Ha a kezünk átveszi a hagyma vagy a hal szagát, egyszerűen dörzsöljünk szét egy kicsit belőle a két tenyerünk között, majd öblítsük le.
2. Remek súrolószer
A kávézaccal hatékonyan távolíthatjuk el az odaégett, zsíros szennyeződést a tűzhelyről, a grillsütőről vagy a serpenyőkről. A márvány és gránit pultra viszont ne használjuk, mivel elszínezheti őket a kávé.
3. Megpuhítja a húst
A kávézacc remekül puhítja a húst. Természetes savtartalma segít az izomszövetek lebontásában, enzimjei pedig remekül kihozzák az ízeket, így a kávés páctól sokkal puhább és finomabb lesz a sült. Keverjünk össze egy kis kávézaccot sóval és fűszerekkel, és sütés előtt dörzsöljük át vele a húst.
4. A kertben is hasznos
A kávézacc remek nitrogénforrás, de foszfort, káliumot, vasat, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Ha a kertünk földjében kevés a tápanyag, itt az olcsó megoldás. Keverjük össze a levágott fűvel vagy a komposzttal a kávézaccot, és szórjuk szét a kertben. Vigyázzunk, ne használjunk túl sokat, mert a savassága miatt árthat is a növényeknek, ha eltúlozzuk! Ám ha jó a mennyiség, még a talajt fellazító rovarokat is odavonzza, míg a csigákat és hangyákat távol tartja.