Kiválthatja a pálmazsírt az új magyar szarvasmarha-takarmány

A fejlesztők reményei szerint az új megoldás a piaci helyzet normalizálódását követően gazdaságosabb, hatékonyabb tejtermelést fog eredményezni – közölte a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 05. 29. 16:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tejelő szarvasmarhák számára fejlesztett ki korszerű, a pálmazsírt kiváltó, nagyüzemi körülmények között is használható takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem, a termék bevezetésére gazdaságossági okok miatt azonban csak később kerülhet sor – tájékoztatott a cég.

A hároméves kutatás-fejlesztési program teljes költsége meghaladta az egymilliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása fedez.

A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy az importalapanyagot kiváltó termékek megfelelően működnek nagyüzemi körülmények között, használatával kiváltható a pálmazsír felhasználása. A világjárvány és az ukrajnai háború miatt növekvő világpiaci árak, a tőzsdék hektikus ingadozása mellett az új termék piaci bevezetése azonban gazdaságossági okokból nem történt meg – olvasható a VG oldalán.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.