Szarvasmarháknak adott gyógyszerek miatt pusztulnak az ázsiai keselyűk

Két évtizeddel azután, hogy egy most betiltott gyógyszer majdnem kiirtotta a keselyűket számos ázsiai országban, a környezetvédők egy másik fenyegetést azonosítottak ezekre az ökológiailag nélkülözhetetlen dögevő madarakra. Két friss kutatás szerint a keselyűk elpusztulnak, ha olyan szarvasmarhatetemből lakmároznak, aminek korábban nimeszulidot – egy gyulladásellenes gyógyszert – adtak, és ez hatóanyag egyre népszerűbb Ázsiában.

Forrás: ORIGO2021. 09. 13. 19:26
A bengál keselyű (Gyps bengalensis) Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömeges pusztulás tizedelte az indiai keselyűállományt

A környezetvédők azt remélik, az új bizonyítékok segítenek meggyőzni a kormányokat arról, hogy tiltsák be a nimeszulid használatát szarvasmarhákon. Egy múlt havi jelentés szerint, egy másik szarvasmarhákon használt gyógyszer, a tolematic sav az előbbivel szemben biztonságos a keselyűkre.

A korai 1990-es években több tíz millió keselyű élt csak Indiában. A nagy dögevők gyorsan elfogyasztották a sok szabadban elpusztult szarvasmarha és más állat tetemét, megelőzve ezzel a betegségek terjedését.

Aztán a keselyűk populációja hirtelen összeomlott, különösen a bengál keselyű (gyps bengalensis) állománya.

Ezek a madarak veseelégtelenségtől szenvedtek, miután elfogyasztották a diklofenákot, amit gyakran használnak szarvasmarháknál, hogy kezeljék a fájdalmat, lázat, illetve gyulladást.

A  keselyűk pusztulása súlyos egészségügyi kockázatokat okoz

India 2006-ban betiltotta a diklofenák állatorvosi használatát, és ezt a példát  a szomszédos országok is követték. A keselyűk egyedszáma stabilizálódott, de a kár ekkorra már megtörtént. Egyes régiókban  99 százalékkal csökkent a helyi populációk egyedszáma. A keselyűk hiányában felhalmozódott  szarvasmarhatetemek egy virágzó vadkutya-populációt eredményeztek, tovább növelve a veszettség elleni vakcinálás szükségességét.

Még legális, hogy a gyógyszertárak diklofenákot adjanak el emberi használatra,

de az alaposabb vizsgálatok feltárták, hogy sok helyen ennek ellenére a gyógyszert szarvasmarhák kezelésérre használják. Az egyik ok, hogy a nimeszulid gyorsan hat.  A diklofenákot úgy hívják: „egy csésze tea” gyógyszer; mert a beteg szarvasmarhák állapota olyan rövid idő alatt feljavul, mint amennyi idő alatt  – képletesen – az állatorvos megiszik egy csésze teát.  

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.