Középpontba került a kéknyelű

A kéknyelű bor, s rajta keresztül az egész ágazat népszerűsítése volt az elsődleges célja annak a kétnapos hétvégi rendezvénynek, amely Szegeden kezdődött, majd másnap Badacsonytomaj badacsonyörsi városrészében, a Kárpátia Borház ünnepélyes felavatásával folytatódott.

2022. 05. 09. 14:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap délben Szabó Pál Csaba, a rendezvény főszervezője, a borház ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket Badacsonyörsön. Beszédében elmondta, hogy az előző napon Szegeden szakmai konferenciát rendeztek, amelynek középpontjában a kéknyelű állt. Itt szó esett a kutatásokról, a marketingről, az állami szerepvállalásról. Délután 

sétáló borkóstolót tartottak, amely országos szinten is kiemelkedőnek számít, úgy a részt vevő pincészetek és a bemutatott kéknyelű borok száma tekintetében. 

A bórkóstolót a Magyar Nemzet Repeta rovatának állandó szerzője, Borbély Zsolt Attila tartotta. Fotó:  Szijártó János

Szabó Pál Csaba a borház felavatása kapcsán azt külön kiemelte, hogy

a külhoni magyar borászok belső magyarországi integrációjával, piacra jutásával kívánnak foglalkozni, s ennek biztosítanak központi adminisztratív helyszínt. Ezzel együtt képzéseket, konferenciákat, találkozókat rendeznek mostantól a Kárpátia Borházban.

Az ügyvezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szakma jelenleg bizakodó, hiszen a kormányzat továbbra is prioritásként kezeli a borágazatot és a fogyasztói érdeklődés is optimizmusra ad okot.

A rendezvényen Krisztin N. László polgármester úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés számukra, hogy egy ilyen szép küldetés helyszíneként Badacsonytomajra, illetve Badacsonyörsre esett a választás. Ezzel együtt már most jelezte, hogy számít a borház részvételére a közelgő kéknyelűvirágzás ünnepén, ami idén június negyedikére esik.

A Kárpátia Borház ünnepélyes avatásán Borbély Zsolt Attila vezető borszakértő, lapunk Repeta rovatának állandó szerzője vezényelte le a bemutatott különleges kéknyelűk kóstolását, majd kötetlen beszélgetéssel, poharazgatással zárult a program.

Borítókép: A Kárpátia Borház külhoni magyar borászok magyarországi integrációját, piacra jutását kívánja segíteni (Fotó: Szijártó János)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.