Káros és veszélyes is lehet, ha ventilátor mellett alszunk

A nyári hőségben sokan éjszakára is bekapcsolva hagyják a ventilátort, pedig a szakemberek szerint ezzel rengeteget árthatunk magunknak.

Forrás: Ripost.hu2022. 06. 06. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Allergiát és asztmát okozhat

A ventilátor felkavarja a port, vele a poratkákat, az állati szőröket, ami súlyosbíthatja a meglévő allergia tüneteit, sőt, annál is belobbanthatja a betegséget, aki korábban nem volt allergiás.

2. Romlik a levegő minősége

Sokan éjszakára nyitva hagyják résnyire az ablakot, és bekapcsolják a ventilátort, hogy frissüljön a levegő. 
A városban ez nem jó ötlet, hiszen a szálló por, a kártékony részecskék körbejárnak az egész szobában, megtöltik a légteret, és könnyebben a légutakba jutnak, mintha csak az ablak lenne nyitva.

3. Rosszat tesz a légutakkal

Ha minden éjszaka bekapcsolva hagyjuk a ventilátort, könnyen lehet, hogy egy idő után bedugult orral fogunk ébredni, ugyanis a folyamatos légáramlat miatt kiszárad az orrnyálkahártya. Sokszor annyira súlyos a kiszáradás, hogy orrvérzés is lehet a vége. Emellett az orrnyálkahártya szárazsága miatt hajlamosabbak lehetünk elkapni a felső légúti megbetegedéseket.

4. Kiszárítja a bőrt

Nem csak az orrot a bőrt is szárazzá teszi, ha megy a ventilátor éjszaka, hiszen a légáramlás elvonja a párát. Ezt nem csupán a bőr sínyli meg: szájszárazság, kiszáradás is jelentkezhet.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.