Ezt ne tegye, ha kerülné a depressziót, szorongást és Alzheimer-kórt

Azt már jól tudjuk, hogy az olcsó, könnyen elérhető és feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása rossz hatással lehet az egészségünkre. Egy érdekes új, egerekkel végzett kutatás most alátámasztotta azt a hipotézist, miszerint a magas zsír- és cukortartalmú étrend és a kognitív hanyatlás, mint például az Alzheimer-kór, szoros összefüggésben állnak – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 07. 12. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangulati zavarokat, kognitív hanyatlást és demenciát okoz

A Metabolic Brain Disease tudományos folyóiratban publikált tanulmány bizonyította, hogy a magas zsír- és cukortartalmú étrend összefüggésben állhat a depresszióval, a szorongással és az Alzheimer-kórral.

Az elhízás és a cukorbetegség károsítja a központi idegrendszert, súlyosbítva a pszichiátriai rendellenességeket és a kognitív hanyatlást

– mondta Larisa Bobrovskaya, a Dél-ausztrál Egyetem idegkutatója és biokémikusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ezt egerekkel végzett vizsgálatunkban kimutattuk.

A csapat olyan egérmodellekkel dolgozott, amelyek többet árulnak el az Alzheimer-kór, a kettes típusú cukorbetegség és az elhízás metszéspontjáról.

Jól ismert, hogy a krónikus elhízás és a 2-es típusú diabetes gyakran összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral, valamint sok más társbetegséggel, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a veseműködési zavarokat

– írja a csapat az új tanulmányában.

Sőt, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség egyre inkább összefügg a központi idegrendszer működésének károsodásával, súlyosbítva a pszichiátriai és kognitív rendellenességeket, beleértve a hangulati zavarokat, a kognitív hanyatlást és a demenciát.

Hozzátették: egy olyan világban, ahol a „rossz” étkezést már eleve erkölcsi kudarcnak tekintik, ez a fajta megállapítás valószínűleg nem sokat segít, de több eszközt adhat a kezünkbe ahhoz, hogy a tudomány megvizsgálja ezt a zavarba ejtő összefüggést.

A magas zsírtartalmú étrend elősegíti a perifériás inzulinrezisztencia kialakulását

Ahhoz, hogy többet megtudjon, a csapat megvizsgálta a humán tau-proteinben (P301L) mutációt mutató felnőtt egereket, amelyeket pR5 egereknek neveznek, valamint a kontrollegereket.

Az emberben a mutációt olyan diszfunkciókkal hozták kapcsolatba, amelyek közvetlenül az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó idegi degenerációt okozzák

– magyarázták a szakemberek. – Ezek hasonlóan az egereknél, így a gének lehetőséget adnak arra, hogy pontosan azonosítsuk azokat a mechanizmusokat, amelyek a demenciát más állapotokkal, például a cukorbetegséggel kapcsolják össze.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.