Ezt ne tegye, ha kerülné a depressziót, szorongást és Alzheimer-kórt

Azt már jól tudjuk, hogy az olcsó, könnyen elérhető és feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása rossz hatással lehet az egészségünkre. Egy érdekes új, egerekkel végzett kutatás most alátámasztotta azt a hipotézist, miszerint a magas zsír- és cukortartalmú étrend és a kognitív hanyatlás, mint például az Alzheimer-kór, szoros összefüggésben állnak – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 07. 12. 10:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangulati zavarokat, kognitív hanyatlást és demenciát okoz

A Metabolic Brain Disease tudományos folyóiratban publikált tanulmány bizonyította, hogy a magas zsír- és cukortartalmú étrend összefüggésben állhat a depresszióval, a szorongással és az Alzheimer-kórral.

Az elhízás és a cukorbetegség károsítja a központi idegrendszert, súlyosbítva a pszichiátriai rendellenességeket és a kognitív hanyatlást

– mondta Larisa Bobrovskaya, a Dél-ausztrál Egyetem idegkutatója és biokémikusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ezt egerekkel végzett vizsgálatunkban kimutattuk.

A csapat olyan egérmodellekkel dolgozott, amelyek többet árulnak el az Alzheimer-kór, a kettes típusú cukorbetegség és az elhízás metszéspontjáról.

Jól ismert, hogy a krónikus elhízás és a 2-es típusú diabetes gyakran összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral, valamint sok más társbetegséggel, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a veseműködési zavarokat

– írja a csapat az új tanulmányában.

Sőt, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség egyre inkább összefügg a központi idegrendszer működésének károsodásával, súlyosbítva a pszichiátriai és kognitív rendellenességeket, beleértve a hangulati zavarokat, a kognitív hanyatlást és a demenciát.

Hozzátették: egy olyan világban, ahol a „rossz” étkezést már eleve erkölcsi kudarcnak tekintik, ez a fajta megállapítás valószínűleg nem sokat segít, de több eszközt adhat a kezünkbe ahhoz, hogy a tudomány megvizsgálja ezt a zavarba ejtő összefüggést.

A magas zsírtartalmú étrend elősegíti a perifériás inzulinrezisztencia kialakulását

Ahhoz, hogy többet megtudjon, a csapat megvizsgálta a humán tau-proteinben (P301L) mutációt mutató felnőtt egereket, amelyeket pR5 egereknek neveznek, valamint a kontrollegereket.

Az emberben a mutációt olyan diszfunkciókkal hozták kapcsolatba, amelyek közvetlenül az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó idegi degenerációt okozzák

– magyarázták a szakemberek. – Ezek hasonlóan az egereknél, így a gének lehetőséget adnak arra, hogy pontosan azonosítsuk azokat a mechanizmusokat, amelyek a demenciát más állapotokkal, például a cukorbetegséggel kapcsolják össze.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.