Növények okozta bőrallergia: ezek kínoznak most minket

Vágásos, körszerű vagy szabálytalan alakú, piros színű, égési sérülésre emlékeztető foltok, amik égnek, esetleg fel is hólyagosodnak – nyaranta sokan panaszkodnak hasonló tünetekre kerti munka vagy fűnyírás után. A Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikáját mostanság a füge nedve okozta irritáció miatt keresték fel a legtöbben, tájékoztatta az egyetem szerdán szerkesztőségünket – írja az Origó.

2022. 08. 10. 17:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig pigmenthiánynak gondolták

Fitofotodermatózis – így hívják azt a típusú bőrreakciót, amit a füge mellett sok közönséges kerti növény levele, termése, gyökere vagy virága is kiválthat az arra érzékenyekben, írja a PTE sajtóközleménye. Ahogy arra a PTE rámutat, sajnos nem mindig egyszerű kideríteni, hogy melyik növény a ludas, ám odafigyeléssel azért rájöhetünk. Érdekesség, hogy már az egyiptomiak is ismerték ezt a bőrreakciót, több ezer évvel ezelőtt is létezett tehát, fel is jegyezték, csak épp vitiligónak, azaz pigmenthiánynak gondolták.
 

 

Nemcsak az ernyősvirágzatú növények érintése okozhatja – ilyen a petrezselyem, a zeller, a paszternák, a medvetalp, a vadrépa és az egyéb gyomnövények –,

 

hanem a fűszernövények és a hüvelyesek, továbbá a rutafélék is: a kerti ruta, a lime, a citrom vagy a bergamott narancs, valamint a morácea fügefélék.

A tünetek megjelenéséért egy fényérzékenységet okozó anyag, a furokumarin a felelős, amit a növény leve, nedve tartalmaz

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.