Veszélyeztetett hungarikum – Újra megnézhetjük a rákosi viperákat

Két év kihagyás után újra rákosi vipera napot rendeznek szombaton a Szegedi Vadasparkban, a látogatók ekkor megismerkedhetnek a legveszélyeztetettebb hazai hüllőfajjal, valamint a védelme érdekében tett intézkedésekkel – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Forrás: MTI2022. 09. 02. 8:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországon tudományosan csaknem 130 éve leírt állat azért kapott egy külön napot (szeptember első szombatját) a zöld jeles ünnepek között, mert a természetben előforduló egyedeinek száma oly kritikusan lecsökkent, hogy

csupán a napjainkban is folyó, nemzetközileg támogatott fajmegmentési programnak köszönheti megmenekülését a végleges kihalástól.

A rákosi – a szocializmus éveiben parlagira vagy rákosrétire átkeresztelt – vipera (Vipera ursinii rakosiensis) igazi hungarikum: az Európa-szerte élő parlagi vipera (Vipera ursinii) fajcsoport egy, már csak Magyarországon élő síkvidéki alfaja. A rákosi vipera rendkívül ritka és környezeti behatásokra érzékeny faj. Elszórt, néhány tucatnyi egyedből álló, egymástól elszigetelt állományait elsősorban az élőhelyek csökkenése, a ragadozók – róka, borz, vaddisznó – megnövekedett száma és a megmaradt gyepterületek fokozott művelése veszélyezteti.

A nőstények nyár végén, szeptember elején fialnak, általában hat-tizennégy eleven utódot hozva világra, melyek 12-16 cm hosszúak és alig két gramm a súlyuk. Három-négy éves korukra válnak ivaréretté.

A legnagyobb eddig megfigyelt hím testhossza 47,1, legtermetesebb nőstény 59,8 centiméteres volt. A fiatal egyedek elsősorban sáskákkal, szöcskékkel, tücskökkel táplálkoznak, míg a felnőtt példányok gyíkokkal, madárfiókákkal és rágcsálóivadékokkal egészítik ki étrendjüket.

A biológiai sokféleség napjainkban tapasztalható nagyarányú csökkenése az ember számára is tragikus következményekkel járhat.

A rákosi viperát is az élőhelyének fokozott védelmét, mesterséges tenyésztését, majd visszatelepítést is magába foglaló, 2004-ben indult programsorozat segítségével sikerült megmenteni. Ennek keretében július végén a Kiskunsági Nemzeti Park két gyepterületére összesen ötven, a Rákosivipera-védelmi Központban nevelkedett kígyót engedtek szabadon. A program indulása óta eltelt csaknem húsz évben összesen 723 rákosi vipera került tíz természetes élőhelyre.

A Szegedi Vadasparkban szombaton a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet állomásával találkozhatnak a látogatók az állatkert az európai állatokat bemutató részén. 14.30-kor nyilvános viperavizsgálatot végeznek a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberének vezetésével, ekkor a vendégek egész közelről megtekinthetik kígyót a Sancer-tó partján található terráriumnál. A Szegedi Vadasparkon kívül a rákosi vipera nap keretében a Rákosi-vipera Központokban, a Fővárosi Állat- és Növénykertben és a Nyíregyházi Állatparkban is várják az érdeklődőket ismeretterjesztő standok.

Borítókép: Rákosi vipera bébi (Fotó: YouTube/Filmdzsungel Stúdió)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.