időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Veszélyeztetett hungarikum – Újra megnézhetjük a rákosi viperákat

Forrás: MTI
2022.09.02. 08:32 2022.09.02. 15:53
Veszélyeztetett hungarikum – Újra megnézhetjük a rákosi viperákat

Két év kihagyás után újra rákosi vipera napot rendeznek szombaton a Szegedi Vadasparkban, a látogatók ekkor megismerkedhetnek a legveszélyeztetettebb hazai hüllőfajjal, valamint a védelme érdekében tett intézkedésekkel – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A Magyarországon tudományosan csaknem 130 éve leírt állat azért kapott egy külön napot (szeptember első szombatját) a zöld jeles ünnepek között, mert a természetben előforduló egyedeinek száma oly kritikusan lecsökkent, hogy

csupán a napjainkban is folyó, nemzetközileg támogatott fajmegmentési programnak köszönheti megmenekülését a végleges kihalástól.

A rákosi – a szocializmus éveiben parlagira vagy rákosrétire átkeresztelt – vipera (Vipera ursinii rakosiensis) igazi hungarikum: az Európa-szerte élő parlagi vipera (Vipera ursinii) fajcsoport egy, már csak Magyarországon élő síkvidéki alfaja. A rákosi vipera rendkívül ritka és környezeti behatásokra érzékeny faj. Elszórt, néhány tucatnyi egyedből álló, egymástól elszigetelt állományait elsősorban az élőhelyek csökkenése, a ragadozók – róka, borz, vaddisznó – megnövekedett száma és a megmaradt gyepterületek fokozott művelése veszélyezteti.

A nőstények nyár végén, szeptember elején fialnak, általában hat-tizennégy eleven utódot hozva világra, melyek 12-16 cm hosszúak és alig két gramm a súlyuk. Három-négy éves korukra válnak ivaréretté.

A legnagyobb eddig megfigyelt hím testhossza 47,1, legtermetesebb nőstény 59,8 centiméteres volt. A fiatal egyedek elsősorban sáskákkal, szöcskékkel, tücskökkel táplálkoznak, míg a felnőtt példányok gyíkokkal, madárfiókákkal és rágcsálóivadékokkal egészítik ki étrendjüket.

A biológiai sokféleség napjainkban tapasztalható nagyarányú csökkenése az ember számára is tragikus következményekkel járhat.

A rákosi viperát is az élőhelyének fokozott védelmét, mesterséges tenyésztését, majd visszatelepítést is magába foglaló, 2004-ben indult programsorozat segítségével sikerült megmenteni. Ennek keretében július végén a Kiskunsági Nemzeti Park két gyepterületére összesen ötven, a Rákosivipera-védelmi Központban nevelkedett kígyót engedtek szabadon. A program indulása óta eltelt csaknem húsz évben összesen 723 rákosi vipera került tíz természetes élőhelyre.

A Szegedi Vadasparkban szombaton a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet állomásával találkozhatnak a látogatók az állatkert az európai állatokat bemutató részén. 14.30-kor nyilvános viperavizsgálatot végeznek a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberének vezetésével, ekkor a vendégek egész közelről megtekinthetik kígyót a Sancer-tó partján található terráriumnál. A Szegedi Vadasparkon kívül a rákosi vipera nap keretében a Rákosi-vipera Központokban, a Fővárosi Állat- és Növénykertben és a Nyíregyházi Állatparkban is várják az érdeklődőket ismeretterjesztő standok.

Borítókép: Rákosi vipera bébi (Fotó: YouTube/Filmdzsungel Stúdió)

Veszélyeztetett fajok is szaporodnak fogságban

A nőstények nemcsak termékenyebbek, de nagyobb sikerrel tudják felnevelni a szaporulatot, ráadásul zárt helyen ragadozók sincsenek, amelyek el tudnának ejteni egy-egy fiatal állatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.