Vakmerő menekülési út a síelők zsákutcájából – a legveszélyesebb síugrással

Matthias Giraud a francia Alpokban nőtt fel, ahol egy hegyoldalt nagyon régóta szeretett volna megsíelni, de volt vele egy probléma: egyik vége a semmibe vezet – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 10. 26. 15:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia Matthias Giraud kiskora óta szeretett volna síléccel lecsúszni az Aiguille Croche melletti lejtőkön, de sem neki, sem másnak nem sikerült, ugyanis a pálya egyszer csak véget ér, és egy több száz méteres sziklafalba torkollik.

Az ezredforduló után néhányan ugyan megpróbáltak lecsúszni rajta, de helikopteres mentés lett a vége, így 2011-ben eljött Giraud ideje, és nem mindennapi megoldást eszelt ki: 

teljes sebességgel rácsúszott a szakadékra, és egy bázisugrással ért földet.

Szólt egy barátjának, Stefane Laude-nak, hogy tartson vele, sőt javasolta, hogy akkor már készítsenek videófelvételt is az ugrásról. A felvétel a vártnál is látványosabb lett, ugyanis síléceikkel elindítottak egy lavinát, amely úgy zúdult le a hegyről, mint egy óriási vízesés.

A ma már az Egyesült Államokban élő Matthias Giraud a síbázisugrásban találta meg az igazi szenvedélyét, néhány évvel ezelőtt pedig világcsúcsot döntött azzal, hogy leugrott a Mont Blanc 4359 méter magas sziklájáról.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Jelenet a videóból (Fotó: YouTube)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.