A Kéktúra nem csak a teljesítményről szól

A Magyar Természetjáró Szövetség közzétette a nemrégiben rendezett Kéktúrázás napja eseményvideóját, amelyből kiderül, miért szerethető Magyarország leghosszabb túraútvonala – írja a csupasport.hu.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 01. 04. 18:07
null
Rendbe hozták a Kéktúra útvonalát is Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ősszel, még a koronavírus-járvány második hullámának berobbanása előtt tartották a 2020-as Kéktúrázás napját. A szervezők a Kéktúra 1168 kilométer hosszú útvonalát 70 részre osztották fel, és mindegyiken túravezetőkkel kísérték az eseményre jelentkező embereket.

Az esemény kiváló hangulatban zajlott, erről tanúskodik a Magyar Természetjáró Szövetség videója is, amely az elmúlt hetekben készült el, és vált nyilvánossá.

„A Kéktúra nem arról szól, hogy végigmegyek az útvonalon és végeztem. A Kéktúra arról szól számunkra, hogy megismerjük, bejárjuk Magyarországot. Vannak olyan gyönyörű pontok ezen a szakaszon is, hogy háromszáz métert kell letérni balra vagy jobbra egy kilátópontért, ahonnan belátod Piliscsabát, Pilisvörösvárt, a környéket vagy megnézheted a Dunakanyart. Ezt nem szabad kihagyni” – hangzik el a videóban Tombor Gézától, aki a Hűvösvölgyből induló szakaszt vezette.

A videó kiválóan visszaadja a túrázók közösségének változatosságát. Feltűnnek idősebbek, fiatalok, kisgyerekesek babahordozóval, kutyával túrázók, és mindegyik csoport képviselője elmondja, mi fogta meg a természetjárásban.

A Kéktúra kapcsán megkerülhetetlen a „Másfél millió lépés Magyarországon” című, 1979-ben indult ismeretterjesztő filmsorozat (a résztvevőkről, sztorikról mi is hosszabban írtunk), amelynek során a Rockenbauer Pál vezette stáb hónapokig járta végig a teljes túrát és kamerával rögzítette annak nevezetességeit. A túrázó társadalom ennek hatására fedezte fel igazán a Kéktúrát, amelyet mostanra közel hétezren teljesítettek.

Rendbe hozták a Kéktúra útvonalát is
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Ez az egész összetartozás, amiatt a társaság miatt van, amely valamikor ezt végigcsinálta – mondja a videóban Szabados Tamás, a Másfél millió lépés Magyarországon operatőre.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A Hazajáró újraindítja a magyarok közti természetes vérkeringést

Kilenc évad, 282 epizód. Tucatnyi elismerő díj és páratlan népszerűség határokon innen és túl. A Hazajáró című honismereti televíziós műsor készítői példátlan lelkesedéssel és küldetéstudattal szolgálják a nemzeti összetartozás ügyét. Céljuk, hogy sorozatuk „értágító” legyen.

Amikor, két év előkészület után 1979 nyarán Rockenbauer Pál elindult stábjával, hogy Másfélmillió lépés Magyarországon címmel leforgassa gyalogos országjáró ismeretterjesztő sorozatát az Országos Kéktúra útvonal mentén, aligha sejthette, hogy beírják nevüket a magyar filmgyártás történetébe. Ikonikussá vált sorozatuk célja az volt, hogy kedvet csináljanak a bakancsos túrázáshoz, hogy bemutassák a tájak szépségét, néprajzi és műemléki értékeit. Rockenbauerkék bátorságát bizonyította, hogy – noha nyilván számolniuk kellett felsőbb elvárásokkal – nem próbáltak hamisan idealizált képet festeni az ország környezeti állapotáról, a műemlékek helyzetéről, az akkor még fejletlen turisztikai infrastruktúráról. Általuk egy új televíziós műfajt ismerhetett meg a hazai közönség. Csak idő kérdése volt, hogy a zászlót valakik felemeljék és tovább vigyék. A Hazajáró megtette.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.