Bénító szorongásból, reménykedő várakozás

Világjárványba érkezett meg az idei advent. Az első gyertya fényében számos kérdés fogalmazódik meg az emberekben. Miért? Meddig? Hogyan? Kitől? Mi lesz? A válaszokat keresik a tudósok és keresik a hívő emberek is. Karácsony ünnepéhez tartva az első lépés, hogy a félelmeinket, a kérdéseinket imádságba fordítsuk – mondta Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát társlapunknak adott interjújában – írja a veol.hu.

Forrás: MW2020. 12. 20. 15:47
null
Hortobágyi T. Cirill főapát Fotó: Csapó Balázs CSB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bencés szerzetesi rend elöljárója úgy véli, a rossz időszakot magunk mögött fogjuk tudni. Bízik a tudománynak a megoldásaiban, abban, hogy a Covid–19 vírusra meg fogják találni a szakemberek több-kevesebb idő alatt a megfelelő ellenszert, a védőoltást. A vakcina viszont nem fogja megoldani azt a problémacsomagot, ami a teremtett világnak az elszennyeződése, sebzettsége. A kérdés az, hogy a nagy általános emberi és társadalmi problémákkal szembenézünk-e.

– Hagyományosan ünnep és díjátadó is a főapátságban november 11., Szent Márton napja, amely kívülről idén csendesnek tűnt. Mi történt a falak között?

– Sajnos a pandémia megakadályozta, hogy a Szent Már­ton-napot a szokott módon ünnepeljük. Elmaradt a bazilikában a díj átadása, ez 2001 óta hagyományunk. Személyesen vittem el a Szent Márton-díjat Kaposvárra Somos László esperes atyának, a Kaposvári egyházmegye helynökének, amiért példamutató szolgálatot vállalt, elsősorban a cigány gyermekek védelmében. Az átadásról készült kisfilmet elküldtük azoknak, akiket meg szoktunk hívni az ünnepre. A találkozás idén Pannonhalmán elmaradt, de az üzenet, a buzdítás, amely az érzékenységünket akarja a szívünkben fölkelteni, hogy

felelősek vagyunk más emberekért,

és mutassuk fel azokat az embereket, akik gyakorolják a felelősségüket, nem szűnik meg, és megmarad ebben az évben is. Reménykedünk, hogy jövőre Szent Mártonkor már semmi nem akadályozza meg, hogy folytassuk

a hagyományt.

Hortobágyi T. Cirill főapát
Fotó: Csapó Balázs CSB

– Milyen az élet a monostorban? Hogy vannak a szerzetesek, az idősotthon lakói, a diákok?

– Istennek hála mi egy kicsit szigetszerűen működünk itt, a domb tetején, és ez most azt is jelenti, a vírus nagyon komolyan nem fenyegetett bennünket. Három atyánk betegedett meg, mind a három lelkipásztor, kettő kint élő, a harmadik az apátságból kijár. Életveszélyben nem voltak, és mind a hárman kigyógyultak. Ami nagyon nagy szó, és aminek nagyon örülünk, hogy a szociális otthonokban sem tavasszal, sem ősszel nem ütötte fel a fejét a vírus. A munkatársaink közül többen átestek a betegségen, de senki sem szorult kórházi ellátásra. A diákok között is többen voltak covidosak, eddig még nagyon jól tudtuk kezelni az év eleje óta működtetett elkülönítési gyakorlattal a fertőzés terjedését. A 7–8. és a két 12. osztály is a gimnáziumban van, meglátásom szerint a diákjaink a legnagyobb biztonságban most itt, az apátságban vannak.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ragaszkodnunk kell időtálló értékeinkhez, hagyományainkhoz

Ahogyan arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a monostor- és államalapító ünnepén a Pannonhalmi Főapátság idén is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője beszédében a több mint ezeréves magyar államiság és a több mint ezeréves magyar kereszténység fontos üzenetét emelte ki.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.