Ragaszkodnunk kell időtálló értékeinkhez, hagyományainkhoz

Szent István döntéseivel, intézkedéseivel szilárd alapokra helyezte a magyar államot.

2020. 08. 20. 16:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a monostor- és államalapító ünnepén a Pannonhalmi Főapátság idén is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője beszédében a több mint ezeréves magyar államiság és a több mint ezeréves magyar kereszténység fontos üzenetét emelte ki.

Cirill főapát és Kara Ákos országgyűlési képviselő a Pannonhalmi Főapátság kerengőudvarán fogalmazta meg Szent István király jelennek szóló üzenetét.
Fotó: pannonhalmifoapatsag.hu

– Együtt ünneplünk a Kárpát-medence és a világ sok-sok pontján élő valamennyi magyar emberrel, magyar családdal. Sok-sok közösségi ünnep zajlik a mai napon, még a jelenkor nehezebb körülményei között is, de Szent István öröksége, hite, gondolatai összetartanak, összekötnek minket – fogalmazott Kara Ákos.

– Szent István döntéseivel, intézkedéseivel szilárd alapokra helyezte a magyar államot. Azt vallotta, azt üzente, de nemcsak az akkori kor magyarságának, hanem a jövőnek, tehát nekünk is: ha megtartjuk a hitet, a hit is megtart minket – emlékeztetett a képviselő.

A Nemzeti Hitvallás is ezt fogalmazza meg: „Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.”

Szent István intelmei meghatározók számunkra. Szent István király intelmei Imre herceghez fontos gondolat a jelenkor vezetőinek is.

„Ha a királyi koronát meg akarod becsülni, legelőször azt hagyom meg, tanácsolom, illetve javaslom és sugallom, kedves fiam, hogy a katolikus és apostoli hitet akkora buzgalommal és éberséggel őrizd, hogy minden Istentől rendelt alattvalódnak példát mutass, s valamennyi egyházi személy méltán nevezzen igaz keresztény hitvallású férfinak; enélkül bizony, tudd meg, sem kereszténynek, sem az egyház fiának nem mondanak… ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is. Mert e lelki fegyverekben szabályszerűen harcolhatsz láthatatlan és látható ellenségeid ellen.”

A világ sokat változott és változik, de vannak örök értékek, amelyekhez ragaszkodnunk kell. Ennek a jegyében építjük, működtetjük az államot, Szent István hagyományát folytatjuk. Barankovics István ezt a hagyományt így fogalmazta meg: „Szent István már nem a másokon való uralommal, nem terjeszkedésben keresi a szabadság élményét és biztosítékát, hanem a függetlenségben, amely azt az igényt zárja magába, hogy a magunk urai legyünk. S ugyanakkor elveti az elszigetelődés politikáját. Ő szakítja fel a magyarság előtt Európa tágabb horizontját. Keresi és megtalálja a módját, hogy a nemzetek és államok akkori egységes családjába beillessze a magyarságnak független államát. Nem elszigetelt, hanem maga ura, független magyar nemzetállam – ez a Szent István-i politikai alkotás.”

Tudjuk, hogy több mint ezeréves államiságunk történetében az állam mellett ott áll az egyház. Az emberi törvények mellett az isteni törvények. A mulandó értékek mellett az örök értékek – hívta fel a figyelmet a képviselő.

„Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét” – idézett ismét a Nemzeti Hitvallásból az államtitkár.

A mai magyar államot is olyannak alakítjuk, amely értékeken alapul és a magyar nemzet hosszú távú érdekeit veszi figyelembe: ezt szolgálja a gazdaságpolitikánk, a családpolitikánk, a szuverenitásunkat őrző határvédelem, de ezt szolgája a külpolitikánk és a szomszédságpolitikánk is. Vannak a világon, akik nem ezt az utat választják, de nekünk éppen a mögöttünk hagyott több mint ezer esztendő története, történései és Szent István gondolatai mutatják meg: helyes és jó az, ha ragaszkodunk időtálló értékeinkhez, hagyományainkhoz.

– A nemzeti ünnepünkön a térségünkben lakók számára is szeretnék külön üzenetet megfogalmazni. Itt, a térségünkben is a mindennapi munkánkkal az értékőrzést és értékteremtést szolgáljuk. Az a célunk, hogy folyamatosan fejlesszük térségünket, segítsük a helyi közösségeket. Pannonhalma ma is térségi központ, és a jövőben is ezt szeretnénk tovább erősíteni – zárta szavait Kara Ákos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.