Egészséges zsírok, amik jót tesznek a szervezetünknek

Az egészséges zsírtartalmú alapanyagok nemcsak a jóllakottság érzését növelhetik, de számos pozitív hatásuk is van.

Forrás: origo.hu2020. 10. 16. 19:48
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük azzal, hogy az agyunk több, mint 60%-a zsír, tehát ezen egészséges alapanyagok fogyasztásával fokozhatjuk a koncentrációs képességünket. Létfontosságú szerepet játszik számos testfunkcióban és folyamatban, ráadásul energiát biztosít.

Sok más tápanyag is van ezekben az élelmiszerekben, mint a rostok, a fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok.

A zsírokat általában két csoportba osztjuk laikusként: jó és rossz zsírok. A jó zsírok a telítetlen zsírsavakat jelölik, amelyből van egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen. Ez utóbbi csoportba tartozik például az Ómega-3 és az Ómega-6 zsírsav.

Fotó: Pexels

Dió

A dió fantasztikus Ómega-3- és Ómega-6-zsírsavforrás. Mangánban és rézben is gazdag. Szórjuk a salátánkra, a gabonapelyhünkre, készítsünk belőle dióvajat, vagy csak kapjunk be néhány szemet önmagában.

Mandula

A mandula nemcsak zsírban, hanem E-vitaminban is gazdag. Ehetjük nyersen, beleszórhatjuk a gabonapelyhünkbe és a salátánkba.

Avokádó

Az avokádó tipikusan egy zsírsavakban gazdag alapanyag. Hozzáadhatjuk a reggeli pirítóshoz, salátákhoz, készíthetünk belőle tésztaételt és desszertet is.

Fotó: Pexels

Olívabogyó

Az olívabogyó szintén az egészséges zsírok kiváló forrása. Fantasztikus a tésztaételekben, a pizzán és a salátákban is. Jól kiegészíti a sajttálat.

Lenmag

A lenmag nemcsak Ómega-3 zsírsavat, hanem oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez és az emésztőrendszer egészségéhez

Napraforgómag

A napraforgómag fehérjét, zsírt és rostot is tartalmat. Szórjunk belőle a salátára, együk gyümölcsökkel, vagy magában.

Fotó: Pexels

Tökmag

A tökmag nemcsak zsírban gazdag, vas, foszfor, magnézium, réz és mangán is van benne. Kiváló levesbetét, és felhasználhatjuk a pesztó elkészítéséhez is.

Olivaolaj

Mivel a listán van az olívabogyó, nem hagyhattuk ki a minőségi, extra szűz olívaolajat sem. Igazán finom és jó minőségű olívaolajhoz nehéz hozzájutni, de az biztos, hogy nemcsak az ételeink lesznek tőle finomabbak, de még az egészségünknek is jót tesz.

Fotó: Pexels

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhetik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.