Hétvégén több helyen is megdőlt a téli szezonrekord

Országszerte fagyosan indult a reggel, átlagosan mínusz 6,6 fokig süllyedt a hőmérséklet, és a szezonrekord több helyen megdőlt.

Forrás: MTI2021. 01. 16. 14:49
null
Beköszöntött az igazi tél, megdőlt a hidegrekord Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdőlt a téli szezonrekord szombaton; a Heves megyei Verpeléten mínusz 14,3 Celsius-fokig hűlt a levegő – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Veszélyjelzésük szerint vasárnap néhol még ennél is hidegebb lehet.

Azt írták: országszerte fagyosan indult a reggel, átlagosan mínusz 6,6 fokig süllyedt a hőmérséklet, és a szezonrekord több helyen megdőlt. Ezen a télen mostanáig mínusz 12,7 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, amit a Nógrád megyei Zabaron mértek. Ott most mínusz 13,6 fokot mértek. Ennél is alacsonyabb hőmérsékletet mértek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hidasnémetiben, ahol mínusz 13,8 fok volt. A leghidegebb pedig Verpeléten volt, így mostantól mínusz 14,3 fok a mostani tél szezonrekordja.

Ugyanakkor megjegyezték: a január 16-ra vonatkozó abszolút hideg rekordtól azért „elég messze voltunk”, ugyanis 1942-ben Putnokon mínusz 29,5 fokot mértek.

Beköszöntött az igazi tél, megdőlt a hőmérsékleti szezonrekord
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az extrém hideg veszélye miatt három megyére is figyelmeztetést adott ki vasárnapra. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mínusz 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint szombat délután a Dunántúlon több helyen lehet hószállingózás, gyenge havazás. A Dunától keletre csak helyenként valószínű hózápor, de estétől már ott is több helyen havazhat. Vasárnap kezdetben többfelé, a délutáni óráktól már csak helyenként valószínű hószállingózás, kisebb havazás. Az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé megélénkül, néhol megerősödik, éjszaka átmenetileg ott is mérséklődik a légmozgás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.