Hóban, fagyban – Télen különösen fontos a bőrápolás

A téli hidegben különösen fontos a bőrápolás. A kellemetlen, metsző szél és a lakások száraz, meleg levegője miatt a bőr gyakran száraz, repedezett. Összeállításunk segít, hogyan ápoljuk az igénybe vett bőrt, hogy puha és egészséges maradjon egész télen.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 12. 06. 17:42
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli hidegben különösen fontos a bőrápolás – így tápláljuk a bőrünket tetőtől talpig, hogy puha maradjon!

A PROBLÉMA: SZÁRAZ BŐR

Bár egy hideg napon semmi sem lehet csábítóbb egy forró fürdőnél, mégsem tanácsos rendszeresen meleg vízben áztatni magunkat. A forró fürdő ugyanis szárítja a bőrt. Ebben az időszakban a napi egy gyors zuhanyozás ajánlott a hétköznapokban. Mivel a száraz bőrnek vitaminokra, fehérjékre és zsírokra van szüksége, ezért a legjobb, ha zuhanyozás után a még nedves bőrbe néhány csepp olíva- vagy szőlőmagolajat dörzsölünk. Ilyenkor válasszunk sűrű szövésű, természetes anyagból készült hálóruhát, hogy elkerüljük a bőrirritációt! Ha mégis a kényeztető fürdőt választjuk, tegyünk a vízbe tejet vagy zabpelyhet – mindkettő jótékonyan hat a száraz bőrre, nyugtatja, ápolja –, de a fürdőzés ne tartson 10 percnél tovább! A fürdés után azonnal kenjük be a bőrt (a kiszáradásra, berepedezésre különösen hajlamos könyök és sarok se maradjon ki!) tápláló testvajjal, hogy az megőrizze a nedvességét – írja a diétaésfitnesz.hu.

Fotó: Pexels

A PROBLÉMA: PIROS ORR

A hidegben kevesebb vér jut a végtagokba, így takarékoskodik a szervezet az energiával. A melegbe lépve aztán a végtagok és az orr is megtelik vérrel, az erek kitágulnak, ebből fakad a bőr- és az orrpír. Ahhoz, hogy az orrunk minél hamarabb visszanyerje normális színárnyalatát, tegyünk meleg – nem forró! – borogatást a bőrünkre néhány percre. A legjobb, ha hidegben az orrunkat is védjük egy vastag sál segítségével.

Gyakran előfordul, hogy a téli hidegben az orr bőre nemcsak piros, hanem extra száraz, esetleg repedezett is lesz. Használjunk olajmentes hidratáló krémet az érzékeny területekre, és ha náthásak vagyunk, felejtsük el a durva zsebkendőket, használjunk puha, aloe verával vagy kamillával átitatott zsebkendőt!

A PROBLÉMA: DRÓTSZERŰ HAJ

Télen a hajnak is szüksége van extra ápolásra. A hidegben a fejbőr erei is összehúzódnak, így csökken a hajhagymák oxigénnel és tápanyagokkal való ellátottsága. Télen válasszunk olyan hajápoló készítményeket, szérumokat, amelyeket nem kell kiöblíteni a hajból, hogy még tovább és intenzívebben fejthessék ki jótékony hatásukat! Megmosott hajadról a vizet pamuttörülközővel finoman itassuk fel, ne dörzsöljük durván! A kibontáshoz természetes anyagból készült fésűt vagy hajkefét használjunk!

A PROBLÉMA: SZÁRAZ KÉZBŐR

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a kéz érzékeny bőrének kiszáradását, használjunk hidratáló kézkrémet minden kézmosás után. Tartsunk egy kis tubus krémet a fürdőszobában, a konyhában és az íróasztalon, hogy mindig kéznél legyen a segítség! Házimunkához használjunk gumikesztyűt, hogy megvédjük a bőrünket a vegyianyagok és a forró víz káros hatásaitól. Esténként alaposan kenjük be tápláló, vitaminokban gazdag kézkrémmel,

A PROBLÉMA: CSEREPES AJKAK

Az ajkakban nem találhatók faggyúmirigyek, ezért fokozottan ügyelni kell a hidratálására, ápolására. Ha az ajkak pikkelyesek, egy tiszta fogkefével finoman dörzsöljük át a szánkat, hogy eltávolítsuk az elhalt bőrsejteket! Használjunk természetes összetevőket tartalmazó ajakbalzsamot!

A teljes cikket elolvashatja a Diéta és Fitnesz oldalán!

Korábbi cikkünkben a hatékony és természetes a bőrápoláshoz adtunk tippeket. Az összegyűjtött növényi eredetű készítményekkel hatékonyan és természetesen táplálhatja a bőrét.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.