Hogyan gyógyuljanak a betegek otthon és kerüljék el a kórházat?

Az egyetemek klinikái tájékoztató anyagokat készítenek a lakosság számára arról, hogyan kerüljék el a kórházat.

Forrás: MW2020. 12. 11. 10:30
null
az alvóteret kell elkülöníteni a többiektől Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a következő évben indulhat el a koronavírus elleni tömeges oltás, addig védekezni kell a járvány terjedése ellen. Nap mint nap hallunk arról is, hogy egyre több a gyógyult beteg, sokan otthon, orvosi kezelés nélkül épülnek fel a fertőzésből. A tudományegyetemek klinikái különböző tájékoztató anyagokat készítenek a lakosság számára: nemrég a Pécsi Tudományegyetem hívta fel a figyelmet egy saját készítésű riportjában arra, hogyan gyógyuljanak a betegek otthon, hogyan előzzék meg, hogy kórházba kerüljenek – olvashatjuk a szon.hu oldalán.

– Lázat csillapítani felnőtteknél 38 fok alatt nem érdemes, mert a szervezetnek ez az első védekezési reakciója a fertőzéssel szemben, a gyerekeknél a tartósan magas láz szövődményei miatt ajánljuk a lázcsillapítást.

A vírusfertőzés általában száraz köhögéssel jár, amit nem lehet és nem is szabad nyákoldóval kezelni. Annál inkább emelni kell a C- és a D-vitamin-bevitelt. Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, a lakás párásításával csak ártunk, a párás levegő sokszorosára növeli a kórokozók szóródását – hangsúlyozta dr. Jáksó Krisztián klinikai főorvos.

Akik otthonukban gyógyulnak, nem szeretnék átvinni a fertőzést családtagjaikra.

– Három fő életterünk van a lakásban: az alvásé, a nappali ébrenlété és a tisztálkodásé. A legritkábban éjszaka használunk maszkot, a beteg is leveszi estére, ezért leginkább az alvóteret kell elkülöníteni a többiektől, illetve a tisztálkodáshoz kapcsolódó helyiségek használatát.

Elsősorban a beteg alvóterét kell izolálni a lakás többi helységétől
Fotó: pexels

– A vizeletben és a székletben is ürülnek a vírus részecskéi, méghozzá fertőzőképes formában, emiatt minden egyes toalettöblítésnél fertőtleníteni kell, és át is kell szellőztetni a helyiséget – mondta a doktor, aki szólt arról is, miért tilos vérhígítót szedni az otthon gyógyuló koronavírusos betegeknek.

– A vírus közvetlenül a tüdőt támadja, a légzést nehezíti, hajlamossá teszi a tüdő kis- és középereit arra, hogy elzáródjanak.

A vérhígítók használata komoly odafigyelést igényel, lehet megelőző és terápiás dózisban is használni, de otthon tilos, mert a megelőző dózismennyiség mellett is fennállhat a vérzésveszély. Egyébként az sem bizonyított, hogy kivédené a későbbi tüdőszöveti érelzáródásos rögösödéseket – jegyezte meg a klinikai orvos.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.