Ideális táplálkozás a kerékpárosoknak

A megfelelő kerékpárosétrend szerény és átlagos, ám mégis minőségi ételekből áll. Ha eredményt szeretnénk elérni a bringa nyergében, kövessük az egyszerűség elvét – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 21. 12:41
null
A profi bringásoknak és az aktív szabadidő-kerékpárosoknak rengeteg kalóriára van szükségük Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta ismert, hogy a profi bringásoknak és az aktív szabadidő-kerékpárosoknak rengeteg kalóriára van szükségük. Ugyanakkor az már vita tárgya, hogy milyen forrásból szerezzék be a megfelelő ételeket, és miből mennyit kell enniük.

Mennyi az annyi?

Egy brit szakportál számítása szerint szorozzuk meg az aznap megtett mérföldek számát 40-50 kalóriával (egy mérföld 1609 kilométer), és ennek megfelelő kalóriát vigyünk szervezetünkbe. Példaképpen: ha 30 megtett mérfölddel (48 kilométerrel) számolunk, hozzávetőlegesen 1200-1500 kalóriára van szükségünk. A lassabban tekerő, kisebb testsúlyú kerekeseknek inkább 1200 kalóriát ajánlunk, míg a gyorsabbaknak és a nehezebbeknek 1500-at.

A bringás étrend alapjai

A megfelelő versenysúly kialakítása központi kérdés minden profi bringás számára, de az amatőrök is sokkal jobban teljesítenek, ha figyelnek a testsúlyukra.

A profi bringásoknak és az aktív szabadidő-kerékpárosoknak rengeteg kalóriára van szükségük
Fotó: Pexels

„Lényeges szempont, hogy nemcsak a bringa nyergében, hanem azonkívül kis meg kell tanulnunk helyesen táplálkozni”

– vallja Jannette Rho kerékpárversenyző, az amerikai kerékpáros-válogatott edzője.

Nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban

„Leginkább az vezet eredményre, ha olyan étrendet követünk, amelyben a minőség fontosabb a mennyiségnél – mondja Nigel Mitchell, a brit kerékpáros-válogatott és a Team Sky dietetikusa.

– Ennek megfelelően mindig arra biztatjuk versenyzőinket, hogy egyenek rengetek zöldséget, gyümölcsöt, halat, csirkét, sovány húst és természetesen szénhidrátforrásokat.

A teljes kiőrlésű ételekben – kenyérben, tésztában – és a rizsben nemcsak szénhidrát van, hanem vitamin is. Alaptétel, hogy ha nem bonyolítjuk túl a dolgokat, és igazi ételeket eszünk, a teljesítményünk is jobb lesz. Az ideális étrend szerint a nap minden étkezése legyen egyszerű és hatékony.”

Nigel Mitchell szerint tehát napközben egyszerű ételeket kell fogyasztanunk, és arra is figyelmeztet, hogy amikor éppen nem edzünk, két-három óránként fogyasszunk fél liter folyadékot.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.