Miért hasznos és egészséges télen is a szabadtéri sport?

Ha ismerjük a téli sportolás egészségügyi előnyeit, motiváltabban állunk majd neki a szabadtéri edzéseknek.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 12. 09. 11:04
null
Hidegben több kalóriát égethetünk el szabadtéri futással Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha ismerjük a téli sportolás egészségügyi előnyeit, akkor talán lelkesebben, motiváltabban állunk majd neki a szabadtéri edzéseknek – írja a Diéta és Fitnesz.

ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT

A hideg, tiszta levegőn végzett bármilyen testmozgás, legyen szó tornáról, kocogásról, síelésről vagy akár csak egy kiadós sétálásról, erősíti az immunrendszert.

SEGÍT MEGŐRIZNI AZ ÁLLÓKÉPESSÉGET

A téli szezonban könnyű ellustulni, és így tavasszal a nulláról kell kezdeni az edzéseket. A téli edzéseket meghálálja a test, hiszen nem szokik el a folyamatos munkától, így javul az állóképesség, és még kitartóbb leszel.

FELGYORSÍTJA AZ ANYAGCSERÉT

A beltéri edzésekhez képest a kinti hidegben végzett sporttevékenységek során több kalóriát égetsz el ugyanannyi mozgással. Hiszen a test keményebben dolgozik, hogy megtartsa a megfelelő hőmérsékletét, hogy energiát nyerjen. Az azonban egyénfüggő, ki mennyivel több energiát használ fel. Egyes kutatások szerint akár 45%-kal is meg tud nőni az elégetett kalóriák mennyisége, és az anyagcsere is felgyorsul.

Hidegben több kalóriát égethetünk el szabadtéri futással
Fotó: PEXELS

A SZABADTÉRI MOZGÁS JÓ HATÁSSAL VAN A SZÍV- ÉS AZ ÉRRENDSZER EGÉSZSÉGÉRE

A szabadban végzett edzések 27%-kal csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. A hideg erőteljesebb munkára készteti a szívet, emelkedik a pulzusszám, friss oxigénnel teli vért keringetve az egész testben.

KELL A FÉNY!

Télen kevesebb természetes fényhez jutsz, mint a tavaszi, nyári időszakban, ezért még fontosabb a szabadban töltött idő. Ha kint végzel testmozgást, a szervezet a bőrön keresztül feltankol napfényből, ami pozitívan befolyásolja a D-vitamin-szintet, és jótékonyan hat a hormonháztartásra.

ELŰZI A ROSSZ HANGULATOT

Sokan hajlamosak lehangoltabbá, feszültebbé válni a téli hónapokban. A sport ennek elkerülésére is jó módszer! A testmozgás hatására – legyen akár hideg, akár meleg – fokozódik a „boldogsághormonok” termelődésre, így boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezheted magad sportolás közben – és persze utána is!

A teljes cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.