Mire ügyeljen, ha erdei gyógynövény- vagy bogyógyűjtésre indul

Íme az erdei gyógynövény- és bogyógyűjtés gyakorlati és jogi szabályai, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Forrás: MW2020. 10. 28. 14:23
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medvehagyma, gomba, csipkebogyó, kökény és fekete bodza is megbújik erdeinkben, de nem árt tisztában lenni a gyűjtésük szabályaival. Egyik legismertebb erdei gyógynövényünk a medvehagyma, nem csoda, hogy tavasz elején szinte ellepik az erdőt a gyűjtők. A természetet azonban ősszel is érdemes járni, hiszen számos bogyót találhatunk, amelyek jótékony hatással vannak immunrendszerünkre.

Csipkebogyó, kökény, fekete bodza és a különböző berkenyefajok is megbújnak erdeinkben, de ha gyűjteni szeretnénk, nem árt tisztában lenni, milyen szabályok vonatkoznak erre a tevékenységre.

Csipkebogyó
Fotó: Pexels

A törvény szerint állami erdészet kezelésében álló, de nem védett természeti státussal rendelkező területen személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gyógynövény szedhető – ez jelenti az egyéni szükségletet, engedély ilyen esetben nem szükséges, kereskedelmi forgalomba viszont nem hozható a begyűjtött erdei termés.

Védett természeti területen már más a helyzet, hiszen ott még a két kilót meg nem haladó mennyiség esetén is engedélyt kell kérni a területileg illetékes természetvédelmi hatóságtól. Aki bármelyik szabályt megszegi, az ellen az állami természetvédelmi őrök intézkedhetnek, az engedély nélkül gyűjtőket helyszíni bírsággal, szabálysértési feljelentéssel szankcionálhatják.

Természetesen nem csak a jogszabályokkal kell tisztában lenni. A csipkebogyó termésének színe az éretlen narancssárgától a túlérett mélyvörösig változik – ez utóbbi állapotát nem érdemes megvárni, mert az igaz, hogy a vadgyümölcs édesebb lesz, viszont C-vitamin-tartalmának nagy részét elveszti. A csipkebogyót leginkább teának használják fel, ehhez a termést meg kell szárítani, majd hideg vízben több órán keresztül áztatni. Készülhet belőle még lekvár, szörp és mártás is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Gombakisokos: Melyik fajtából milyen ételt készítsünk?

Gomba egész évben kapható, de sokan szeretik az erdőt járni, és maguk szedik a leveshez vagy pörkölthöz. Nagyon fontos, hogy ha boltban, piacon vesszük, akkor csakis frisset vásároljunk, mert hamar megromlik, majd lehetőleg használjuk fel egy-két napon belül! Ha magunk szedjük, akkor pedig mindenképpen vizsgáltassuk meg gombaszakértővel.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.