Mit tehetünk, ha a változókorban felszaladnak a kilók?

Czanik Krisztián szakértő egy olvasói levélre válaszolva járta körül a témát – olvasható a Diéta és Fitnesz oldalán.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 06. 09. 11:41
null
A kép illusztráció. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Diéta és Fitnesztől egy változókorban lévő hölgy kérdezett, levelére pedig Czanik Krisztián, a Squash Sziget Fitness Center személyi edzője válaszolt – derül ki a cikkből.

– Változókorba léptem és felszaladt rám néhány kiló (165/68), főleg a hasamon és a fenekem látszik a túlsúly. Mit tegyek, hogy újra versenysúlyomnál legyek?

– Változókorban az anyagcsere, a hormonális folyamatok, ezáltal pedig gyakran a testsúly is megváltozik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen nem lehet változtatni vagy ne lehetne lassítani a folyamatot. A menopauza felé közeledő vagy azt már megélő nők számára a szív- és keringési rendszert karbantartó aerob típusú kardioedzések mellett egyre több orvos javasolja a rendszeres, kíméletes, a megfelelő edzettségi állapotot és életkort figyelembe vevő súlyzós edzést.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

A mozgás mellett nagyon fontos a megfelelő, mértékletes táplálkozás, de megnő a táplálékkiegészítők szerepe is. Többféle, a menopauza időszakát élő nők tápanyagigényeinek megfelelő táplálékkiegészítő kapható. Az izomzat védelme, megőrzése érdekében nagyon fontosak a fehérjekészítmények. Egy jó minőségű proteinshake – edzés után vagy vacsora helyett – remek kiegészítője lehet az étrendnek. Ez a proteinturmix lehet tejsavófehérje vagy szójafehérje, ami különösen hasznos fehérjeforrás ebben a korban. A csontok védelme érdekében ügyelni kell a megfelelő D-vitamin-, kalcium- és magnéziumbevitelre. A mozgás tekintetében nagyobb figyelmet kell szentelni a has és a csípő izmainak és azok környékének. A konditeremben érdemes több, a külső csípőizmokat megdolgoztató gyakorlatot kombinálni kisebb terhelés alatt, magasabb ismétlésszámmal.

A hasizmok is kapjanak kellő figyelmet, és itt is érdemes több (két-három, esetleg négy) gyakorlatot kombinálni. Ez lehet az edzés legelején vagy a végén. Az edzést mindig egy legalább húszperces aerob programmal zárd (ez lehet séta a futópadon vagy az elliptikus gépen), és a program alatt mindig viselj fogyasztóövet, mert a hő hatására fellazítja az adott területen a zsírsejteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.