Ezt most miért csinálta az MTK?

Abszolút nem értem, hogy az MTK vezetősége miért nem méltányolta az Újpest FC kérését.

2020. 11. 02. 13:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abszolút nem értem, hogy az MTK vezetősége miért nem méltányolta az Újpest FC kérését, hogy a vasárnapra esedékes bajnoki találkozót a Megyeri úton halasszák későbbi időpontra, hiszen az Újpest focicsapatában kitört a Covid vírus, és a csapatnak több, mint fele megfertőződött.

De ez még nem minden: a teljes szakmai stáb, az összes edző, fizioterapeuta, orvos fertőzött Újpesten, és mindennek tetejében elkapta a vírust Predrag Rogan is, a csapat vezetőedzője. Mintegy 10 játékosa maradt a keretből, aki hadra fogható állapotban van.

Ez a tény döbbenetes, talán még egyetlen NB1-es klubot nem sújtotta ilyen mértékben a sors, gyakorlatilag az Újpest padlóra került, komoly ellenfele ilyen körülmények között nem lehet senkinek az első osztályban.

Teljesen érthető tehát, hogy az Újpest a meccs elhalasztását kérte egy olyan időpontra, amely mindkét csapatnak megfelelhet.

Az MTK válasza erre: Nem!

Miféle válasz ez?

Tisztázzunk valamit: a sport, a futball nem tud létezni erkölcs nélkül. A szóban is ott a rejtély: sport és sportszerűség. Vagyis, a sport addig sport, amíg az ellenfelek sportszerűek egymáshoz, tehát tisztességesek és normálisak.

Vagyis nem élnek vissza egymás azon nehéz helyzetével, amiről nem tehetnek. A jelenlegi vis maior helyzetből következő megbetegedésekkel, egészségügyi nehézségekkel pedig végképp nem szabad, nem illik, nem lehet visszaélni.

Az MTK felelőssége – az amorális, elítélendő döntésükön túl – az, hogy a lehető legrosszabb példát szolgáltatják a többi klubnak, a fiataloknak, mindenkinek. Azt üzeni cselekedetük: a morál nem számít, csak és kizárólag a kőkemény érdek, a könnyen, sportszerűtlenül megszerezhető győzelem érdeke.

És ez – valljuk be – elfogadhatatlan.

De nem folytatom tovább az MTK rossz példát mutató döntésének a kritikáját, mert már eddig sem voltam félreérthető, azt hiszem.

Hanem az MLSZ-hez és annak elnökéhez, Csányi Sándor úrhoz fordulnék. Úgy tűnik, hogy a vírussal kapcsolatos jelenlegi szabályozás nem működik. Ez ugyanis úgy szól, hogy egy NB1-es csapat egyszer kérheti a szövetségtől, hogy a vírus okozta megfertőződések miatt elhalasszák az esedékes mérkőzését, erre az MLSZ rábólinthat, ám a halasztáshoz szükséges még az ellenfél csapat beleegyezése is. Nos, ezt nem adta meg az MTK.

Én megértem, hogy az MLSZ szabályozásának az alapja az a vélelmezés volt, hogy az NB1-es csapatok mindegyikét jellemzi a minimális sportszerűség, ami nélkül nincs igazán sport sem, csak anyagi érdekek kíméletlen érvényesítése, aminek semmi köze a sporthoz.

Most viszont kiderült: sajnos nem itt tartunk.

Hát akkor változtassunk: írjuk ki ismét a villamosokon, hogy köpködni nem szabad.

Vagyis, azt javaslom innen a messze távolból – jelesül éppen Újpestről -, hogy az MLSZ vegye magához a döntés jogát ilyen esetekben, mert ők tudnak igazán objektív és tárgyilagos ítéleteket hozni egy-egy meccs elhalasztásáról ezekben a valóban nem könnyű időkben.

Úgy látszik, hogy ahogyan az államra is szükség van a közjó érvényesítéséért, úgy a labdarúgó szövetség bölcsessége és erkölcsössége sem hiányolható a jelen körülmények között.

Ha másként nem megy, néha muszáj szabályokkal és döntésekkel kikényszeríteni a sportszerű és erkölcsös állapotokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.