Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ha-Ha-ha!

Az alkotmány nem játék – ez volt a mottója a Fidesz-székházba betörő fiatalok tüntetésének és a szombati Alkotmány utcai folytatásnak is. Ám a demokrácia sem játék.

2013. 03. 11. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viszont a Hallgatói Hálózattól (Ha-Ha), az Együtt 2014-től, a Millától és Párbeszéd Magyarországtól (PM) korántsem független, flashmobnak látszó tüntetés csúnya játékot játszott a demokráciával. Miért? Azért, mert aki az alkotmányos jogállamiságot, a demokráciát kéri számon az aktuális kormányzaton, az minimum fair módon betartja a demokratikus játékszabályokat és kialakult normákat. Csütörtökön azonban nem ez történt. Ugyanis a fiatalok szimpla birtokháborítást követtek el, amikor bemásztak a kerítésen, majd a bejárati ajtón az épületbe is be akartak jutni. Valamint felmásztak a Fidesz-székház erkélyére. Ezt általában tolvajok és rablók teszik, kedves fiúk és lányok. Tisztában vagytok ezzel?

Akinek problémája van a fennálló hatalommal, s betartja az immáron 23 éve kialakult tüntetési-demonstrációs játékszabályokat, az odamegy a közintézmények elé, és ott tüntet. Például a Kossuth térre, a rádió és a tévé épülete elé, a Hősök terére, akár az Alkotmánybíróság vagy egyes minisztériumok stb. elé. És csak akkor lép tovább, ha valóban a demokrácia szikrája sem marad meg, tehát ha a rendőrség és más kényszerítő szervezetek jogállamellenesen fellépnek a tüntetéssel-tüntetőkkel szemben, s agresszív módon eltávolítják a demonstrálókat a közterekről. Ha ez megtörténik, megvan a morális-demokratikus alapja annak, hogy tovább lehet lépni: ellen lehet állni, végső és brutális esetekben – forradalmi éllel – meg lehet próbálni közintézmények elfoglalását.

2006 őszén nem volt jogállam Magyarországon. A Gyurcsány Ferenc és kormánya ellen minden erkölcsi és demokratikus alappal rendelkező tüntetőket kordonokkal szorították ki a Kossuth térről, sőt brutális és agresszív módszerekkel meglőtték, megverték, bebörtönözték az embereket az október 23-ai békés demonstrációk alkalmával. Hol voltak akkor a liberális fiatalok, hol voltak a baloldali fiúk és lányok, egyetemisták és főiskolások? Sehol és sehol! Akkor – mint egyetemi oktató – személyesen is szembesültem a baloldali és liberális fiatalok véleményével, akik éles vitákon bizonygatták nekem, hogy Magyarországon minden rendben van, demokrácia és jogállam van, Gyurcsánnyal nincs semmi baj, a randalírozó csőcseléket pedig a rendőrség teljes joggal verte le, félemlítette meg Budapest utcáin. Rend kell és nyugalom az országnak – mondták nekem és kollégámnak a nagykönyvek szerint mindig „lázadó” baloldali – ám ott és akkor nagyon is rendpártinak tűnő – fiatalok.

Aki emlékszik véletlenül a 2006 őszén a Miskolci Egyetem főelőadójában zsúfolt terem előtt zajlott vitára, az tudja, miről beszélek. E „lázadó” baloldali egyetemisták azt is elmondták: nekik „jól megy” ebben az országban, egyenes a karrierpályájuk, holmi jobbos, fasiszta csőcselék ne merje ezt megzavarni. Szóval még egyszer: középületek előtt tüntetni – ez korrekt és szimpatikus. De a más kerítésén átmászni, ajtaját betörni, erkélyére ugrálni – szimpla és nettó parasztság és tahóság. Nem méltó hozzátok. Ja, és párbeszéd helyett a mások arcába üvöltözni: nem jó. Sőt: rossz. A végén még azt hiszi az ember rólatok, baloldali, balliberális fiúk és lányok, hogy intoleránsak vagytok és párbeszédre, demokráciára képtelenek. Pedig mi hinni szeretnénk abban, hogy Ti nem az SZDSZ elképesztő arroganciáját és pökhendiségét viszitek tovább. Az az ország érdeke, hogy megtanuljátok a demokráciát. Mindig van remény.

És még valami: egy flashmobot bevallottan azért csinálni, hogy később látványos képek jelenjenek meg arról a világmédiában a CNN-től az AP-ig, hogy a rendőrök (birtokháborítás miatt egyébként abszolút törvényesen!!) kihúzigálják egyenként a fiatalokat a Fidesz-székház udvarából, s ezzel „bizonyítani”, hogy Orbán Viktor tényleg rendőrállamot épít – ez bizony unfair és nem méltó hozzátok, fiúk és lányok. Hát ez most nem jött be, lássátok be.

Legközelebb próbáljatok meg tiszta lapokkal játszani, baloldali és balliberális fiúk és lányok, lányok és fiúk. Mert a demokrácia nem játék!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.