A 88,5 millió forint összköltségvetésű beruházás megvalósítása során a borászat új technológiát szerez be, ezzel új munkahelyeket is létesít – közölték. A projekt célja olyan hazai és európai uniós viszonylatban is egyedi boralapú termékcsalád létrehozása, amely különleges ízhatású, fogyasztása pedig élettani előnyöket is kínál a propolisszal és a szőlőmagextraktummal való dúsítás eredményeként – teszik hozzá.
A tájékoztatás szerint az egri székhelyű Kőporos Borászat Kft. 1993 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel.
Az európai uniós támogatásnak köszönhetően nemcsak új termékek fejlesztésére kerül sor, hanem a cég által előállított magas minőségű egri borok élelmiszer-biztonságának fokozását biztosító technológiát is kialakítanak.
A fejlesztés későbbi szakaszában, az alap ízesített bor technológiájának optimálását követően, ugyanakkor lehetőség nyílik különféle növények, növényi részek alkoholos kivonatának hozzáadásával különböző élettani hatású, illetve ízű termékek kifejlesztésére – közölte a társaság.

Fontos figyelmeztetést adott ki a NAV, lejár egy határidő!