Itt a csirkevérhas

Szaporodnak Európában a főként nyers csirkehúsban található, hasmenést és lázat okozó kampilobakter baktérium által okozott fertőzések.

BL
2012. 03. 09. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csirkevérhasnak is nevezett humán megbetegedések száma 7 százalékkal, 212 064-re emelkedett 2010-ben, az utolsó olyan évben, amelyre vonatkozóan összesített adatok állnak rendelkezésre. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy ez már az egymást követő ötödik év, amikor növekedett a fertőzésszám. Az olaszországi székhelyű Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a stockholmi Európai Járványügyi Központ (ECDC) közös jelentése szerint a megbetegedések szaporodásának hátterében lévő ok „nem teljesen tisztázott”.

Kitértek más baktériumok előfordulására is: a szalmonella által okozott megbetegedések a 2009-es 108 618-ról 2010-ben 99 020-ra csökkentek, míg a humán lisztériás fertőzések száma 1654-ről 1601-re. Emelkedett viszont az Escherichia coli (E. coli) által okozott humán megbetegedések száma: a 2009-es 3573-ról 4000-re 2010-ben, a növekedés különösen Németországban és Hollandiában volt nagy.

2010-ben a jelentés szerint 25 ember halt meg az uniós országokban élelmiszer okozta vagy állati eredetű betegségek következtében, közülük 16-an szalmonellával, négyen lisztériával fertőződtek. A legtöbb haláleset Spanyolországban (hét), illetve Nagy-Britanniában (öt) volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.