Magyarországon mintegy ötven kis sörfőzde működik, ezek mintegy háromnegyedét képviseli az egyesület.
Kis sörfőzdének tekinthető az a sörelőállító-műhely, amely 20 ezer hektoliter alatti mennyiséget készít évente. Emlékeztetett arra, hogy a főként családi tulajdonban lévő kis sörelőállító üzemek általában 500 liter és 2500 liter közötti mennyiséget készítenek naponta.
Az egyesület elnöke a cégek összesített árbevételét nem tudta megbecsülni, ugyanakkor elmondta, hogy 2010-ben a cégek mintegy 100-110 millió forint jövedéki adót fizettek be az államkasszába. Ennek mértékét a múlt évben – annak érdekében, hogy a kormány segítse a kisvállalkozásokat – felére csökkentették.
Vaskó György szerint a kis sörfőzdék azokat a piaci réseket tudják betölteni belföldön, amelyeket a nagy sörgyárak szabadon hagynak, leginkább a sörkülönlegességek előállításában.
Ilyennek nevezte a szakember az ízesített söröket. Emlékeztetett arra, hogy a nagy sörgyárak ízesített italai „nem mások, mint üdítőitalok”, mivel alkoholtartalmuk 2 százalék vagy az alatti mértékű. A kis sörfőzdék viszont valódi söröket, 4-6 százalék alkoholtartalmú italokat ízesítenek különféle módon.
Vaskó György szerint a fejlődés ezen a területen az lehet, ha a sörelőállító üzemek komplex módszerrel értékesítik termékeiket, vagyis megjelennek velük különféle fesztiválokon, illetve helyben a kistérségekben, valamint a maguk által üzemeltetett panziókban, vendéglátóhelyeken értékesítik azokat. A szakember megjegyezte azt is, hogy a kisüzemi sörfőzés drágább, mint a nagyüzemi, ezért a kis sörfőzdék termékeinek ára is magasabb.
A nagy magyar sörgyárak összesen évente mintegy hatmillió hektoliter sört állítanak elő.
XIV. Leó pápa a fiataloknak üzent
